Članak

Lučić: Tužilaštvo iznijelo završnu riječ

13. Septembra 2007.08:55
Tužilaštvo BiH zatražilo je od Sudskog vijeća da Krešu Lučića proglasi krivim za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Kreševa.

Tužilaštvo BiH iznijelo je završnu riječ na suđenju Kreši Lučiću, zatraživši od Sudskog vijeća da ga proglasi krivim za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Kreševa u toku juna i jula 1993. godine.

“Istina je dokazana. Krešo Lučić je, kao zapovjednik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), počinio kazneno pravne radnje koje mu Tužilaštvo stavlja na teret. Očekujemo od Suda da, shodno tome, izrekne kaznu”, kazala je tužiteljica Slavica Terzić.

Prema optužnici, Lučić se kao zapovjednik Vojne policije HVO-a tereti da je sudjelovao u zatvaranju i mučenju civila Bošnjaka iz Rakove Noge, Crnića, Bjelovića, Bukvi i Ramića, naselja u općini Kreševo, tokom juna i jula 1993. godine, te da je pomagao drugima u nečovječnom postupanju, odvođenju na prisilni rad i zatvaranju u lošim uslovima.

Radnje koje se optužnicom stavljaju na teret Lučiću, kazala je tužiteljica, potvrdili su svjedoci koji su bili zatočeni u Osnovnoj školi “Ivo Lola Ribar” u Kreševu i u logoru “Šunje”, kao i materijalni dokazi koji su uvršteni u spis.

“Optuženi je uhapsio Aišu Agić i druge žene iz sela Buke, 24. juna 1993. godine. Te žene su bile zatvorene na drugom spratu osnovne škole u Kreševu i povremeno su odvođene na obavljanje prinudnih radova, kao što je kupljenje sijena ili nekih plodova”, kazala je Terzić, citirajući navode svjedoka sa suđenja Lučiću.

Za puštanje nekoga iz logora, kazala je Terzić, svjedoci su potvrdili da je trebala saglasnost optužnog, koji je bio zapovjednik policije koja je vodila zatočenike na prinudne radove kopanja rovova na prvoj liniji.

Tokom iznošenja završne riječi tužiteljica je podsjetila Sudsko vijeće i na iskaze svjedoka koji su govorili da ih je “optuženi tukao i maltretirao u zgradi ‘Elektroprivrede’ u Kreševu”.

“Meho Hodžić je tri puta bio pretučen u zgradi ‘Elektroprivrede’. Zadobijene ozljede bi prekrio odjećom i takav se vratio u logor ‘Šunje’”, kazala je Terzić, navodeći da su “slično prošli još neki zatvorenici”.

Terzić se osvrnula i na navode Odbrane koji su iznošeni tokom suđenja “da je privođenje Bošnjaka bilo opravdano”, iako su, kako je kazala, “svjedoci potvrdili da, dok su bili u logoru, nije vođen nikakav postupak protiv njih”.

Odbrana će završnu riječ iznijeti 14. septembra 2007. godine.

Povezani članci