Članak

Mihaljević: Odgođeno ročište

5. Septembra 2007.17:59
Zbog izostanka branioca, suđenje bivšem pripadniku HVO-a optuženom za zločine u Kiseljaku odgođeno je za sljedeću sedmicu.

Zbog nedolaska advokata Duška Tomića, nastavak dokaznog postupka Tužilaštva na suđenju Zdravku Mihaljeviću odgođen je za 11. septembar. Mihaljević je optužen da je, kao bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, kriv za zločine počinjene na području općine Kiseljak tokom 1993. godine.

Prema navodima optužnice, Mihaljević se tereti za napad na selo Tulice, općina Kiseljak, te učestvovanje u ubistvima nekoliko stanovnika ovog sela.

Kako je saopćio predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić, branilac optuženog Duško Tomić pismeno je obavijestio Sud da se “iz razloga objektivne prirode” ne može pojaviti na ročištu.

Tomić je u pismu upućenom Sudu naznačio i to kako bi bilo “neophodno” da se na naredno ročište pozove svjedok Odbrane, “koji će samo tada biti u mogućnosti da se pojavi”.

Tužilaštvo se usprotivilo ovom prijedlogu Odbrane.

“Mi još nismo dobili iskaz ovog svjedoka i ne znamo na koje okolnosti će svjedočiti, te nam se u ovom momentu teško izjasniti”, rekao je tužilac Mirko Letić.

Zbog ovog prigovora, Sudsko vijeće je odlučilo da se na sljedećem ročištu ipak nastavi sa ispitivanjem svjedoka Tužilaštva, odnosno zaštićenog svjedoka B, koji se u sudnici trebao pojaviti danas.