Članak

Uprava Omarske udovoljila zahtijevima logoraša

3. Augusta 2007.14:15
Nakon što je uprava rudnika Omarska dozvolila da preživjeli logoraši u ponedeljak posjete više objekata u sklopu bivšeg zatočeničkog centra komemoracija će ipak biti održana.

Udruženje logoraša Omarska 1992 odlučilo je da se četvrta komemoracija u nekadašnjem prijedorskom logoru ipak održi 6. augusta, nakon što je uprava rudnika udovoljila njihovim zahtijevima, saznaje Justice Report.

U popodnevnim satima u petak ovo Udruženje je javilo da se komemoracija neće održati jer su dobili dozvolu da mogu obići samo objekat zvani “Bijela kuća” i prizemlje administrativne zgrade.

Kako saznaje Justice Report u subotu ujutro je održan vanredni sastanak na kojem su prisustvovali logoraši, uprava rudnika i predstavnici vlasnika rudnika Lakshmi Mittala.

U razgovorima je dogovoreno da se učesnicima komemoracije dozvoli i pristup drugim objektima nekadašnjeg logora uključujući i kancelarije nekadašnje uprave logora i hangar u kojem su zatočenici spavali.

Komemoracija će se održati u ponedeljak sa početkom u 10 sati.

Logor Omarska, kroz koji je, prema haškim optužnicama, prošlo oko 3.000 osoba, formiran je 24. maja 1992, a ugašen 6. augusta iste godine.

Trenutno se pred Sudom BiH odvija proces protiv Željka Mejakića, Momčila Grubana, Dušana Fuštara i Duška Kneževića, optuženih za zločine koji su počinjeni nad civilima u ovom prijedorskom logoru.