Članak

Rašević i Todović: Nestanak zarobljenika iz Foče

2. Augusta 2007.08:27
Zaštićeni svjedoci govorili su o nestanku zatvorenika iz logora Foča u vrijeme kada je zamjenik upravnika bio jedan od optuženih.

Opisujući uslove života u Kazneno-popravnom (KP) domu Foča u toku rata, zaštićeni svjedok na suđenju Mitru Raševiću i Savi Todoviću je rekao da je ovaj nekadašnji zatvor bio pretvoren u logor.

“Logor Foča mi je uništio život. Pritvoren sam ni kriv ni dužan. Bio sam mučen glađu i do danas ostao invalid. Do kraja života to će ostati u meni”, rekao je zaštićeni svjedok FWS 58, koji je iskaz dao uz dodatne mjere zaštite, iza paravana, tako da ga prisutni u sudnici nisu mogli vidjeti.

Mitar Rašević i Savo Todović se terete za učestvovanje u mučenjima, premlaćivanjima, ubijanjima i nečovječnom postupanju prema zatvorenicima u KP domu Foča. Rašević je, smatra Tužilaštvo, bio komandir straže, a Todović zamjenik upravnika.

Svjedok pod šifrom 58 u logor je odveden sredinom jula 1992, a pušten je na slobodu 31. augusta iste godine.

“Bilo nas je pedesetak u grupi. Stražar je ušao i prozvao oko 20 ljudi rekavši da idu na razmjenu u Goražde. Onda su došli i po nas koji smo ostali iz ove grupe. Mi smo razmijenjeni, a ne znam šta je bilo s njima”, ispričao je FWS 58.

Prema navodima optužnice, krajem augusta 1992. godine stražari su prozvali 20 zarobljenika i odveli ih “u nepoznatom pravcu”. Još uvijek nije poznata njihova sudbina.

Drugi zaštićeni svjedok pod šifrom FWS 85 je ispričao da je Savo Todović u KP domu Foča bio “strog i okrutan”.

“Kada je jedan od zatvorenika pokušao pobjeći, Todović je rekao da ćemo svi biti kažnjeni. Prepolovili su nam porcije hrane, tako da su nam se i kuhari smijali kad smo išli po njih”, rekao je FWS 85, koji je u KP domu Foča proveo dvije i po godine, od 19. aprila 1992. do 6. oktobra 1994. godine.

Svjedok je također rekao da od oko 700 osoba, koliko “pretpostavlja” da ih je bilo u logoru, za više od 400 se još uvijek “ništa ne zna”.

Suđenje se nastavlja 27. augusta 2007. godine, kada će Tužilaštvo ispitati još jednog zaštićenog svjedoka.