Članak

Lučić: Završen glavni pretres

23. Jula 2007.12:09
Saslušanjem dodatnog svjedoka Odbrane završeno je suđenje Kreši Lučiću.

Saslušanjem dodatnog svjedoka Odbrane završen je glavni pretres na suđenju Kreši Lučiću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen na području općine Kreševo.

Završne riječi Tužilaštva Sudsko vijeće će saslušati 13. septembra, a Odbrane 14. septembra ove godine.

Prema optužnici, Lučić je, kao tadašnji zapovjednik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Kreševo, u junu i julu 1993. godine “naredio zatvaranje civila Bošnjaka u Osnovnu školu ‘Ivo Lola Ribar’ i hangar ‘Šunje’, prilikom čega su mučeni i fizički zlostavljani”.

Željko Drlje, policajac iz Kreševa i dodatni svjedok na suđenju, govorio je o kredibilitetu Fazila Fadlibašića, svjedoka Tužilaštva, naglasivši da je “sklon narušavanju javnog reda i mira” te tvrdeći da je protiv njega podignuto “nekoliko prekršajnih prijava”.

U toku dokaznog postupka, Fadlibašić je pozvan kako bi svjedočio o boravku u logoru.

Branilac Krešimir Zubak je zahtijevao da sasluša još jednog svjedoka, što je Sudsko vijeće odbilo, uz obrazloženje da su okolnosti o kojima Odbrana želi ispitati još jednog svjedoka “dovoljno razjašnjene”.

Odbijen je i prijedlog Tužilaštva za “preciziranjem optužnice” jer to, prema Sudskom vijeću, “ne mijenja fakte i pravnu kvalifikaciju kaznenog djela za koje se Lučić tereti”.

Tužilaštvo se složilo sa prijedlogom Sudskog vijeća da među dokaze budu uvrštene presude iz Haaga u kojima se tretira sukob između Armije BiH i HVO-a na području Srednje Bosne, dok se Odbrana tome usprotivila.

Odbrana smatra da se dešavanja u Kreševu “ne mogu gledati u kontekstu Srednje Bosne”. Obrazlažući ovu tvrdnju, Zubak je rekao kako je u Haagu utvrđeno da su na području Srednje Bosne napad izvršile snage HVO-a, dok su Kreševo, kako je ustvrdio, napale snage Armije BiH.

Zubak je kao drugi razlog naveo to da u Kreševu nije bilo progona, te da su zarobljenici, za razliku od ostalih dijelova Srednje Bosne, “zatvarani u skladu sa Ženevskom konvencijom”.

“Činjenice utvrđene u Haagu nisu od značaja za postupak, niti imaju ikakvog utjecaja”, kazao je Zubak.

Odluka Sudskog vijeća bit će naknadno saopćena.

Povezani članci