Članak

Tanasković: Odbrana tražila reekshumaciju

3. Jula 2007.00:00
Odbrana Nenada Tanaskovića saslušala je posljednje svjedoke te podnijela zahtjev za reekshumaciju tijela Envera Kulovca, za čije ubistvo se tereti optuženi.

This post is also available in: English

Radmila Radisavljević, braniteljica Nenada Tanaskovića, zatražila je ekshumaciju tijela ukopanog na Gradskom groblju Visoko pod imenom Enver Kulovac, a potom i DNK analizu kojom bi se utvrdio identitet tijela.

Hilmo Vučinić, predsjedavajući Sudskog vijeća, naložio je i da Tužilaštvo provjeri da li je već obavljena DNK analiza.

Prema navodima optužnice, Tanasković, bivši pripadnik rezervne policije Stanice javne bezbjednosti Višegrad, 16. juna 1992. godine je odvojio Envera Kulovca od grupe Bošnjaka koja se, nakon neuspjelog pokušaja napuštanja Višegrada, vraćala kućama. Kulovac je kasnije ubijen, a tijelo mu je nakon rata ekshumirano iz masovne grobnice u selu Slap kod Žepe.

Odbrana želi “dokazati da Tanasković nikada nije odveo Kulovca”, nego je on “poginuo kao vojnik u Goraždu”.

“Hoćemo istinu – da li je Kulovac ubijen ili je poginuo”, kazala je Radisavljević.

Tužilaštvo se usprotivilo ekshumaciji tijela iz groba u Visokom, istaknuvši da je Kulovca identificirala majka Mula Kustura, koja je u aprilu ove godine dala iskaz kao svjedok Tužilaštva.

“Kustura je rekla da je sina prepoznala po hlačama koje su kupili tu jesen. Navodno se na hlačama još uvijek vidio odraz od peglanja, iako je prošlo deset godina”, kazala je Radisavljević, i dodala da smatra kako je Kustura svjedočila protiv Tanaskovića pod prijetnjom da će joj, ako to ne uradi, biti oduzeta penzija od koje živi.

Odbrana je pozvala kao svjedoka i Ahmeda Sejdića, autora knjige Biti svjedok istine. U ovoj knjizi o ratnim dešavanjima u Višegradu spominje se ime Envera Kulovca koji je poginuo na ratištu kao pripadnik Armije BiH.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, Sejdić je kazao da je u knjizi “došlo do greške”.

“Radi se o Enveru Kuloviću. Zajedno smo bili na ratištu i on je poginuo od granate. Pronađen je mrtav na međuprostoru, između naše i neprijateljske strane, 1. januara 1993. godine”, kazao je Sejdić, uz tvrdnju da je umjesto “Kulović” u knjizi štampano prezime “Kulovac”.

Odbrana je prikazala i videosnimak na kojem se vidi kako grupa Bošnjaka zaustavlja autobuse koji iz pravca Srbije dolaze u Višegrad, te potom pali srpsku zastavu.

Tužilaštvo je prigovorilo navodeći da su to događanja iz 1991. godine, a ne iz perioda za koji se tereti Tanasković.

Nastavak suđenja je zakazan za 16. juli 2007. godine, kada će Sudsko vijeće, na prijedlog Odbrane, obići lokacije na kojima se dešavao zločin u Višegradu.

This post is also available in: English