Članak

Rašević i Todović: 900 dana u logoru Foča

28. Juna 2007.05:09
Na suđenju optuženima za zločine u KP domu Foča, bivši logoraši opisivali su stradanja i maltretiranja zarobljenih Bošnjaka.

Pred Sudom BiH, o zločinima u Kazneno-popravnom (KP) domu Foča za koje Tužilaštvo tereti Mitra Raševića i Savu Todovića govorila su tri zaštićena svjedoka, od kojih je jedan rekao da je u logoru proveo 900 dana.

Zaštićenog svjedoka pod šifrom B, prema njegovom iskazu, 19. aprila 1992. godine pripadnici Vojne policije tadašnje Srpske Republike BiH, su ga odveli u KP dom Foča, pod izgovorom da mora dati izjavu o “lojalnosti režimu”.

“Rekli su da ću se zadržati 20 minuta, a ostao sam 900 dana”, rekao je B i dodao da je tih prvih dana u KP domu Foča “moglo biti oko 600” zarobljenih Bošnjaka.

Prema svjedoku B, Savo Todović je među zatvorenicima bio na glasu kao “strah i trepet”.

Za zločine u KP domu Foča, koji je imao sva obilježja logora, Tužilaštvo BiH tereti Mitra Raševića i Savu Todovića po komandnoj i ličnoj odgovornosti. Rašević je, prema navodima optužnice, bio komandir straže, a Todović zamjenik upravnika.

Svjedok C je pred Sudskim vijećem govorio kako su stražari često izvodili zarobljenike a da se neki nikada nisu vratili.

“Koga izvedu do kapije, taj se više ne vraća”, rekao je C.

“Todović je bio zamjenik upravnika, ali je bio glavni. Sve što se dešavalo, izvršavalo se sa Savinog spiska”, rekao je svjedok, dodavši da mu je Todović naredio da ide na rad.

Svjedoci su se prisjetili kako je u septembru 1992. godine odvedeno 35 zarobljenika na “branje šljiva”.

“Prozvao ih je jedan od stražara, nakon čega su otišli u dvije grupe. Među njima je bio i moj zet. Ni danas ga nisu pronašli”, ispričao je svjedok D.

U optužnici se navodi da je 17. septembra 1992. godine između 35 i 60 zatvorenika izvedeno van kruga KP doma “na navodno branje šljiva”, od kada im se gubi svaki trag.

Tokom unakrsnog ispitivanja sva tri svjedoka, Todović je komentarisao njihove izjave, nazivajući ih “pričama uz rakijicu”, “glupostima” i “recidivima iz prošlosti”, zbog čega je tužiteljica Vesna Ilić prigovorila.

“Ovo nije unakrsno ispitivanje, ovo je ubjeđivanje sa svjedokom”, rekla je Ilić.

Todović je od sve trojice svjedoka tražio i da mu odgovore na pitanje zašto nisu svjedočili u Haagu “ako sve znate”, na što je svjedok D reagovao zamolivši optuženog da ga “ne provocira svojim pitanjima”.

Sudsko vijeće je nakon ovog prigovora reagovalo tako što je predsjedavajući Hilmo Vučinić zamolio Todovića da “preformuliše neka od pitanja”.

Suđenje se nastavlja 20. jula 2007. godine.