Članak

Tanasković: Počeo dokazni postupak Odbrane

19. Juna 2007.21:55

Pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH saslušani su prvi svjedoci Odbrane Nenada Tanaskovića, optuženog za zločine počinjene u Višegradu. Svjedoci su negirali napade srpskih snaga na civile i sela u kojima su živjeli Bošnjaci.

U sedam tačaka optužnice, Tanasković se tereti da je kao pripadnik Stanice javne bezbjednosti općine Višegrad, zajedno sa pripadnicima vojske tadašnje Srpske Republike BiH, 1992. godine učestvovao u napadima na civilno stanovništvo na području općine Višegrad.

Dragiša Trifković, koji je početkom rata živio u selu Donja Lijeska kod Višegrada, tvrdi da njegove komšije nikada nisu napadale Bošnjake.

“Niko od Srba nije kročio u muslimanska sela. Moja kuća je na granici, tako da znam. Jedino je Užički korpus razoružavao stanovništvo u svim selima”, rekao je Trifković.

Prema njegovom iskazu, 13. juna 1992. godine “muslimani su navalili s paljbom” i napali Donju Lijesku, zbog čega je on s porodicom otišao u Višegrad.

“Kasnije sam saznao da su trojica komšija poginula i čuo sam da ih je Nešo odvezao u Dom zdravlja”, tvrdi svjedok.

Trifković je još rekao da ne zna ništa o tome šta je Tanasković radio tokom 1992. godine, jer ga nije viđao.

Prema navodima optužnice, Tanasković je, zajedno sa grupom pripadnika paravojnih formacija, krajem maja 1992. godine učestvovao u zarobljavanju muških civila iz sela u okolici Višegrada.

Boško Arsić, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) prisjetio se događaja kada su “muslimani napali Gornju i Donju Lijesku”.

“Dosta Srba je tada stradalo u zasjedi jer akcija nije bilo. I naš komandant Vlatko Trifković je poginuo”, rekao je svjedok i dodao da je Nenada Tanaskovića vidio na sahrani, dva dana nakon ovog napada.

Arsić tvrdi da je u godinu dana, koliko je bio pripadnik VRS-a, Tanaskovića viđao jednom ili dva puta mjesečno, ali nikada nije razgovarao s njim.

“Nitisam vidio šta je radio, niti mi je ko pričao za njega”, rekao je Arsić.

Odbrana je predložila Sudskom vijeću da se izvrši rekonstrukcija događaja na mjestima koja su svjedoci opisivali tokom svojih svjedočenja.

Hilmo Vučinić, predsjedavajući Sudskog vijeća, rekao je da su oni i ranije razmišljali o “neophodnosti posjete nekim lokacijama”, te da će odgovoriti na ovaj zahtjev “kada se pruži prilika”.

Odbrana je također predložila da se optuženom ukine mjera pritvora jer su “razlozi za pritvor prestali” pošto su svi svjedoci Tužilaštva saslušani.

“Predlažemo da mu se mjera pritvora zamijeni blažom mjerom zabrane udaljavanja od mjesta prebivališta i obaveznog javljanja”, rekao je branilac Dragan Borovčanin.

Tužilaštvo je uložilo prigovor na ovaj zahtjev jer smatra da još uvijek postoji opasnost da bi optuženi mogao pobjeći.

Vijeće će odluku o ovome donijeti naknadno.

Suđenje se nastavlja 26. juna 2007. godine.