Članak

Janković: Višestruki alibi

13. Juna 2007.15:14
Dodatni svjedoci Odbrane na suđenju Zoranu Jankoviću dali alibi optuženom za zločine u Zvorniku.

Pred Sudom BiH iskaze su dali dodatni svjedoci Odbrane Zorana Jankovića, bivšeg pripadnika srpske vojske optuženog za zločine protiv čovječnosti počinjene nad Bošnjacima na teritoriji općina Zvornik i Kalesija.

Svjedoci su govorili o tome kako je u vrijeme počinjenih zločina za koje se tereti, optuženi bio na drugim lokacijama.

Svjedok Milan Tanacković, inače pravoslavni sveštenik, tvrdi da je optuženog Jankovića, do prve polovine maja 1992. godine viđao svaki dan u ugostiteljskom objektu u selu Dubnice.

“Čitav april smo se sastajali svaki dan, po nekoliko puta sam pio kafu sa Jankovićima. Najviše sam se sa Zoranom družio. Koliko znam, nije išao nikuda iz sela; da jeste, znao bih”, rekao je Tanacković, koji je Dubnice napustio 12. maja 1992. godine.

Prema prvoj tački optužnice, Janković je, zajedno s drugim vojnicima, 29. aprila 1992. godine zarobio grupu civila Bošnjaka na području sela Snagovo, općina Zvornik.

Od zarobljenih civila njih 36 je ubijeno, a tri su ranjena. Pet osoba koje su preživjele bile su prvi svjedoci Tužilaštva.

Svjedok Lazar Stojanović tvrdi da je optuženog vidio krajem maja u mjestu Stolice, u koje je s porodicom i komšijama pobjegao iz napadnutog sela Dubnice.

“Dolazili su Dubničani koji su pobjegli 26. maja 1992. godine. Vidio sam tu i Zorana Jankovića i njegovu porodicu; faktički, čitavo selo je izašlo”, prisjetio se svjedok.

Tužilaštvo Zorana Jankovića tereti da je 27. maja 1992. godine učestvovao u zlostavljanju grupe civila zarobljenih u napadima na sela Šeher i Lika, općina Kalesija. Neki od zatvorenika su ubijeni, a neki protjerani ili odvedeni u logore na području općina Kalesija, Vlasenica i Bijeljina.

Svjedok Gavro Ikić je tvrdio da su 25. maja, kada je pala Dubnica, njegovi sinovi i Zoran Janković prvo spašavali ranjene komšije, a potom su svi zajedno napustili ovo selo.

“Svi smo išli zajedno, tu nema nikakvog spora ni dileme”, rekao je svjedok.

Svjedoci Savo i Rado Kulić, stanovnici sela Kosovača kod Snagova, tvrde da su u njihovo selo krajem aprila 1992. godine došla “dva lica u uniformama” koja su se predstavila kao “Beli orlovi iz Srbije”, te im najavili da će uskoro napasti selo Snagovo.

“Nedugo zatim čula se pucnjava, a kasnije smo saznali šta se gore dešavalo”, tvrde Kulići.

Izlaganje završnih riječi obiju strana planirano je za 18. juni ove godine, a Sudsko vijeće je najavilo da bi presudu moglo objaviti već narednog dana, 19. juna.