Članak

Samardžija: Poništena prvostepena presuda

25. Maja 2007.00:00
Apelaciono vijeće donijelo je još jednu odluku o ukidanju presude prvostepenog Vijeća i pokretanju novog postupka.

This post is also available in: English

Odlukom Apelacionog vijeća Odjela za ratne zločine Suda BiH ukinuta je prvostepena presuda izrečena Marku Samardžiji pred ovim sudom 3. novembra 2006. godine.

Nepravosnažno, Samardžija je osuđen na 26 godina zatvora zbog saučestvovanja u zločinima počinjenim 1992. godine na području općine Ključ.

Prema optužnici, Samardžija je, kao komandant III čete Saničkog bataljona 17. lake pješadijske brigade vojske tadašnje Srpske Republike BiH, učestvovao u protjerivanju i ubistvima većeg broja civila iz zaselaka Brkići i Balagića Brdo.

Obje strane žalile su se na presudu smatrajući da je “utvrđeno pogrešno i nepotpuno činjenično stanje”, te su tražile obnavljanje postupka. Na presudu je žalbu uložio i sam Marko Samardžija.

Zlatko Knežević, advokat optuženog, zahtijevao je da prvostepena presuda bude ukinuta i da se pokrene novi postupak, smatrajući da je kazna “doživotna s obzirom da optuženi ima sedamdeset godina”.

Tužiteljica Vesna Ilić je od Apelacionog vijeća također tražila da se proces obnovi i izrekne “kazna veća od 26 godina”.

U obrazloženju odluke Apelacionog vijeća stoji da su “djelimično uvažene žalbe optuženog i njegovog branioca”, te je donesena odluka da se prvostepena presuda ukine. Vijeće je također donijelo odluku o obnavljanju procesa na kojem će ponovo biti izvedeni dokazi obiju strana.

 

This post is also available in: English