Članak

Alić: Saslušan prvi svjedok Tužilaštva

18. Maja 2007.04:08
Prvi svjedok Tužilaštva, čiji je identitet tužilac otkrio najavljujući dokazni postupak, naknadno je tražio zaštitne mjere, koje je Sudsko vijeće i odobrilo.

Izvođenje dokaza Državnog tužilaštva protiv Šefika Alića, bivšeg pomoćnika komandanta za bezbjednost bataljona “Hamze” Armije BiH, počelo je iskazom zaštićenog svjedoka kojem je dodijeljen pseudonim W3.

Iako je ime i prezime prvog svjedoka tužilac Peter Kidd objavio najavljujući dokazni postupak na ročištu 11. maja, sâm svjedok je tražio da mu se naknadno odrede mjere zaštite, što je i uvaženo. Na ročištu je otkrivena svjedokova ratna funkcija, odnosno da je bio pripadnik bataljona “Hamze” i jedan od komandira voda.

Šefik Alić se tereti da je, kao pomoćnik komandanta za bezbjednost bataljona “Hamze”, odgovoran jer nije spriječio, istražio niti kaznio ubistva četvorice ratnih zarobljenika, te da je lično učestvovao u njihovom zlostavljanju.

Zaštićeni svjedok W3 tvrdi da je u augustu 1995. godine, zajedno sa drugim pripadnicima Bužimske brigade, učestvovao u akciji “Oluja” na području Bosanske krajine, kada su zarobljeni i ubijeni srpski vojnici.

“U tu akciju smo krenuli s ciljem čišćenja terena sve do granice sa Hrvatskom. Kretali smo se kroz šume ka neprijateljskoj liniji, kada se ispred nas pojavio jedan srpski vojnik u uniformi i sa oružjem”, prisjetio se W3 događaja od 5. augusta 1995. godine.

“Dok smo stajali i razgovarali s tim zarobljenikom, došao je Tewfik i rekao ‘daj mi ga ovamo’. Njemu sam rekao da ga ne dira, te da hoću da vidim kakve mi još informacije može dati, i tako sam ga zaštitio”, kazao je svjedok, dodavši da je u međuvremenu saznao da je uhapšeno još nekoliko vojnika.

U optužnici stoji da je arapski državljanin Al Harbi Tewfik, koji nije bio pripadnik jedinice “Hamze” ali se s njima borio, odgovoran za ubistvo sve četvorice zarobljenih vojnika.

“Dobio sam naređenje da idem sa svojim vodom i obezbijedim drugi dio šume, a oni su ostali s njim. Tu je bilo dosta vojnika i komandanata. Navečer, kada sam se vraćao, vidio sam kraj puta njihova tijela, a vojnici su mi rekli da ih je ubio onaj Arap”, istakao je W3.

Tokom direktnog ispitivanja svjedok W3 je istakao da je Al Harbija Tewfika “prvi put” vidio tog dana kada su ubijeni zarobljenici, te da je istog dana vidio i Šefika Alića.

“Među vojnicima je bio i Šefik Alić, koji je bio nešto u komandi, ali ne znam tačno šta. Ne znam da li je bio bezbjednjak operativac ili tako nešto”, rekao je W3.

U optužnici stoji da je Šefik Alić bio pomoćnik komandanta bataljona “Hamze” za bezbjednost, IV bataljona 505. brigade Petog korpusa Armije BiH.

Na današnjem ročištu, na zahtjev Tužilaštva, trebao je biti prikazan videosnimak događaja opisanih u optužnici, ali zbog “tehničkih razloga” prikazivanje je odgođeno za naredno ročište.

Tužilaštvo je zahtijevalo da se javnost isključi tokom prikazivanja videosnimka, koji se smatra ključnim dokazom, što je Sud odobrio.

Obrazlažući dokazni postupak, tužilac Peter Kidd je rekao i da se na videosnimku “ne vidi sam čin ubistva, ali se vide tijela ubijenih”.

Advokat Odbrane, koji smatra upitnim ovaj videozapis, na prethodnom ročištu (11. maja 2007) rekao je i da je lično isti snimak “našao na internetu”.

Sljedeće ročište je zakazano za 13. juni 2007. godine.