Članak

Šimšić: Nastavak obnovljenog procesa odgođen do daljnjeg

17. Maja 2007.23:59
Obnovljeni proces protiv Bobana Šimšića bit će nastavljen nakon što Haag dostavi Sudu BiH dodatne dokumente.

Veljko Čivša, branilac Bobana Šimšića, nepravosnažno osuđenog pred Odjelom za ratne zločine na pet godina zatvora, na kraju obnovljenog procesa je predložio da Apelaciono vijeće prihvati kao dokaz dio presude izrečene Mitru Vasiljeviću u Haagu 2004. godine.

Vasiljević, koji je osuđen na 15 godina zatvora za zločine počinjene u Višegradu, putem videolinka je svjedočio tokom prvostepenog postupka, a Apelaciono vijeće je ponovo saslušalo tu izjavu. Ovaj svjedok je negirao navode optužnice i nekih svjedoka da je bio sa optuženim neodređenog datuma u drugoj polovini juna 1992. godine u školi “Hasan Veletovac”, te da su pred svim zatvorenicima natjerali jednu Bošnjakinju da se skine gola, a potom je pretukli. Prvostepeno Sudsko vijeće oslobodilo je Šimšića ove tačke optužnice.

“Radi se o dijelu presude koji govori da je Vasiljević u periodu od 15. do 28. juna 1992. godine bio u bolnici u Užicu”, objasnio je branilac razloge zbog kojih traži da Vijeće pri donošenju konačne odluke uzme u obzir ovu presudu.

“Te činjenice se ne tiču direktno krivične odgovornosti ili neodgovornosti optuženog”, objasnila je Azra Miletić, predsjedavajuća Apelacionog vijeća, odluku kojom je odbijen ovaj Čivšin prijedlog.

Odbrana je potom tražila da Apelaciono vijeće zatraži od Haaga da dostave izjave svjedoka sa suđenja Vasiljeviću o njegovom zdravstvenom stanju i boravku u bolnici, čemu se Tužilaštvo usprotivilo.

“Ne znam šta Odbrana želi ovim dokazati?”, pitao je tužilac Ibro Bulić.

“Vaša optužnica je zasnovana na lažnim iskazima svjedoka i hoćemo to da dokažemo“, pojasnio je taktiku Odbrane Veljko Čivša.

Apelaciono vijeće je prihvatilo ovaj prijedlog Odbrane, te će Tribunalu biti upućen zahtjev da Sudu BiH ustupi dokumente.

Apelaciono vijeće je u januaru ove godine ukinulo prvostepenu presudu Bobanu Šimšiću zbog, kako je obrazloženo, “pogrešno utvrđenih činjenica”.

Datum nastavka obnovljenog procesa naknadno će biti utvrđen.