Članak

Lučić: Završen dokazni postupak Tužilaštva

10. Maja 2007.00:36
Izvođenjem posljednjeg svjedoka i prezentiranjem materijalnih dokaza Tužilaštvo je završilo dokazni postupak protiv optuženog Kreše Lučića.

Posljednji svjedok Tužilaštva na suđenju Kreši Lučiću potvrdio je da su Bošnjaci bespravno zatvarani u halu Šunje kraj Kreševa.

Svjedok Ljuban Cigelj je od 1992. godine bio pripadnik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Kreševu. Kako je rekao, u vrijeme sukoba između HVO-a i Armije BiH bio je stražar ispred hale Šunje.

“Naš zadatak je bio da čuvamo muslimane iz Kreševa koji su bili zatvoreni u hali odmah nakon početka sukoba”, rekao je Cigelj.

Cigelj je dodao da su stražari zatočenike iz hale Šunje odvodili na linije bojišnice “da kopaju rovove”, te da su im bile dozvoljene posjete.

“Hranu i odjeću su im donosile žene i penzioneri”, rekao je Cigelj.

Cigelj je, prema njegovoj tvrdnji, bio stražar “oko dvije godine”. U istom periodu, rekao je, zapovjednik Vojne policije bio je Krešo Lučić.

“On je bio dobar, samo je tražio žešću disciplinu”, tvrdi Cigelj.

Krešo Lučić je optužen da je, kao zapovjednik Vojne policije HVO-a, tokom juna i jula 1993. godine naređivao i učestvovao u hapšenju civila s područja općine Kreševo i njihovom zatvaranju u Osnovnu školu “Ivo Lola Ribar” i hangar Šunje, gdje su mučeni i odakle su odvođeni na prisilne radove.

Na kraju dokaznog postupka, tužiteljica Slavica Terzić je priložila materijalne dokaze. Odbrana je na većinu predloženih dokaza prigovorila tvrdeći za neke da su nelegalno pribavljeni.

“Ne vidim razloga da Odbrana prigovara na validnost dokaza koji su pribavljeni iz arhiva Republike Hrvatske”, rekla je tužiteljica Terzić.

Sudsko vijeće je Krešimiru Zubaku, branitelju optuženog Lučića, dalo rok od tri dana da u pisanoj formi dostavi i obrazloži prigovore na određene dokaze.

Naredno ročište zakazano je za 24. maj 2007. godine.

Povezani članci