Članak

Šimšić: Završeno preslušavanje videozapisa iskaza svjedoka Odbrane

9. Maja 2007.06:57
Apelaciono vijeće okončalo je preslušavanje iskaza svjedoka Odbrane datih pred prvostepenim Sudskim vijećem. 

Pred Sudom BiH završeno je preslušavanje videozapisa sa iskazima svjedoka Odbrane, među kojima je i iskaz koji je 24. marta prošle godine dao optuženi Boban Šimšić.

Šimšić je negirao svoje učešće u događajima u Višegradu 1992. godine rekavši da “on nema ništa s tim”.

Prema navodima optužnice, Boban Šimšić je, zajedno sa pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) i policije, od maja do jula 1992. godine učestvovao u napadima na sela Velji Lug, Kuka i Žlijeb. Civile koje su zarobili prilikom napada vojnici su odveli i protivzakonito zatvorili u Vatrogasni dom i školu “Hasan Veletovac” u Višegradu, gdje je optuženi bio stražar.

Šimšić je u prvostepenom postupku rekao i kako ne zna šta se u selima Kuka i Velji Lug dešavalo, dodavši kako u Veljom Lugu nikada nije bio, niti je dežurao u Vatrogasnom domu. Rekao je i da je tek “jednom prilikom, kada je kao policajac obilazio rejon gdje se nalazi Vatrogasni dom”, vidio kako njegove komšije “odvode negdje na razgovor”.

“Upitao sam jednog komšiju gdje ide, na šta je on odgovorio ‘na razgovor’, i tada sam vojnicima rekao da ga vrate, što su i uradili”, rekao je Šimšić.

Također je dodao kako je dva puta stražario u Osnovnoj školi “Hasan Veletovac”, ali “kako se ni jednom ništa nije desilo”.

Apelaciono vijeće je preslušalo i iskaze dvojice grafologa vještaka Esada Bilića i Sekule Mičića, koji su u prvostepenom postupku vještačili potpis svjedokinje Fate Šabanović na izjavi koju posjeduje Tužilaštvo. Šabanović je u unakrsnom ispitivanju negirala da je izjavila ono što stoji u izjavi ili da ju je potpisala.

Javnost u toku prvostepenog postupka nije upoznata sa sadržajem izjave.

Sudski grafolog Esad Bilić je negirao da potpis koji je vještačio pripada Fati Šabanović, ali je Sekula Mičić, grafolog kojeg je Odbrana naknadno angažovala, rekao da potpis “bez sumnje pripada svjedokinji”.

Apelaciono vijeće je preslušalo i zapis sa svjedočenja Slaviše Đurića, svjedoka Odbrane, koji je negirao da poznaje svjedokinju Tužilaštva Almasu Ahmetspahić, ali je potvrdio poznanstvo sa Šimšićem.

Naime, Almasa Ahmetspahić je ispričala kako je pri napadu na selo Velji Lug 25. jula 1992. godine ispred svoje kuće vidjela Šimšića sa Slavišom Đurićem, koji je, rekla je, ubio njenu majku i još jednu ženu.

Nastavak obnovljenog postupka pred Apelacionim vijećem je 17. maja 2007. godine, kada će obje strane iznijeti materijalne dokaze, te eventualne prijedloge o dodatnim dokazima i svjedocima.