Članak

Gojko Janković tražio da ga sud oslobodi

14. Februara 2007.04:50
Optuženi i njegov branilac negirali su još jednom navode optužnice i tražili da sud donese oslobađajuću presudu.

Gojko Janković se na kraju suđenja obratio Sudskom vijeći rekavši da je istina da je bio borac Vojske Republike Srpske (VRS), i da nije sporno da je njegova jedinica učestvovala u izviđanjima i akcijama “tamo gdje je trebalo”.

“Nisam naredio, niti je moja komanda to naredila, da se iko ubije. A što se tiče silovanja, nisam nikoga silovao niti sam saznao da je neko od mojih vojnika to učinio. Istina je da sam pružio zaštitu svjedokinjama 191 i 186 na njihov lični zahtijev”, rekao je Janković i dodao kako očekuje da ga Sud oslobodi krivice.

Tužilastvo je trazilo kaznu od 30 godina zatvora.

Jankoviću, optuženom za zločine protiv čovječnosti, se na teret stavlja da je u toku 1992. i 1993. godine, komandovao paravojnom jedinicom koja je djelovala u sklopu VRS na području općine Foča. U tom periodu, navodi se u optužnici, izvedeni su napadi na sela Brežine, Trošanj, Trnovače, Mješaje, na brdo Kremenik i naselje Brod u Foči.

anković je također optužen da je silovao ili drugima omogućavao da siluju djevojčice, djevojke i mlade žene i to u njegovoj kući u selu Trnovače, te u Karaman kući koja je služila kao javna kuća u koju su dolazili vojnici VRS.

Među žrtvama silovanja je i svjedokinja 186 koju je Janković, prema optužnici, u više navrata silovao te je držao kao svoju ličnu seksualnu robinju. Također je optužen da je jednom silovao zaštićenu svjedokinju 191, ali i nekoliko drugih žena.

Janković je jedan od četvorice optuženih za zločine počinjene u Foči koji su prebačeni iz Haškog tribunala na procesuiranje pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Branilac Milan Trbojević je u završnim riječima naglasio da su svjedoci Tužilaštva nepouzdani, te da su neki i lagali pred sudijama. Također je rekao kako smatra da je tokom postupka Sud u mnogim slučajevima “praktično postupao na strani Tužilaštva”, te da nije imao osjećaj da je optuženi ravnopravno tretiran.

Negirajući navode svjedoka, branilac je naveo primjer zaštićene svjedokinje 75 koja je u iskazu tvrdila da je bila žrtva grupnog silovanja 1992. godine, te da su je vojnici prije silovanja mučili i tukli.

“Na stranu što ovakav opis nema elementarnu logiku. Zašto bi prvo pretukli pa onda silovali 15 godišnju djevojčicu”, rekao je Trbojević.

Odbrana tvrdi i da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati navode o silovanjima koje je izvršio Gojko Janković.

I u ovom slučaju Odbrana je prigovorila na primjenu Krivičnog zakona BiH, tražeći upotrebu Krivičnog zakona SFRJ koji je u vrijeme navodnog počinjenja zločina bio na snazi.

“Gojka ne znam od prije ali smo se u proteklih godinu dana koliko traje suđenje, imali priliku družiti”, rekao je na kraju Milan Trbojević dodajući da je upoznao i porodicu svog branjenika, dvije kćerke, sina i suprugu.

“Gojko je normalan čovjek i to je normalna porodica. Ovog monstruma kojeg je opisao Tužilac jednostavno nema”, zaključio je branilac.

Sudsko vijeće će presudu izreči 16. februara.