Članak

Janković: Tužilaštvo tražilo najmanje 30 godina zatvora

12. Februara 2007.22:21

U završnim riječima na suđenju Gojku Jankoviću, optuženom za zločine protiv čovječnosti počinjene nad civilima sa područja općine Foča, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je tražilo od Sudskog vijeća da kazna koju će izreči ne bude manja od 30 godina.

„Većina optuženih za silovanja u Foči su već osuđeni, a svi će biti izvedeni pred lice pravde. Vaša presuda će učiniti da ovaj svijet izgleda malo bolje. Vaše riječi će biti upučene prema žrtvama koje su pretrpjele ove zločine“, obratio se Sudskomn vijeću tužilac Philip Alcock.

Državno tužilaštvo smatra da je Gojko Janković kriv za ubistva, masovne progone, mučenja, silovanja, prisilna zatočenja i fizičko zlostavljanje zarobljenika. Gojko Janković je, prema navodima optužnice, djelovao sa svojom paravojnom jedinicom na području općine Foča, zajedno sa snagama Vojske Republike Srpske, a Tužilaštvo smatra da je jedini motiv njihovih djelovanja bilo “etničko čišćenje” Bošjaka sa prostora Istočne Bosne.

Prema navodima optužnice, Janković se tereti za zločine u selima Brežine, Kremenik, Brod, Trošanj. Također se smatra odgovornim za zločine koji su počinjeni nad civilima zarobljenim u prostorijama hidrocentrale Buk Bijela, te djevojkama zatočenim u jednoj kući u selu Trnovače kraj Foče gdje su bile seksulane robinje Jankovića i grupe vojnika.

Kao najteže optužbe Jankoviću se na teret stavljaju silovanja i podstrekavanje drugih na silovanje djevojčica – od kojih je najmlađa je imala 12 godina – djevojaka, koje su bile u dobi od 15, 16 i 17, te mlađih žena.

“Zlo koje ljudi počine živi i nakon njih”, rekao je Tužilac tvrdeći da većina žrtava Gojka Jankovića i svjedoka Tužilaštva i danas pate od postraumatskog stresa.

Tužilaštvo je u završnim riječima posebno naglasilo da su svjedoci Odbrane lagali pred Sudom u više navrata, te da su zajedno pripremali izjave koje su kasnije dali Sudu. Tužilac je također rekao da je sa svjedocima Odbrane iskaze pripremala Milica Jankovića, supruga optuženog, koja je ne rijetko dolazila u njihovj pratnji, usklađivala njihove izjave prije pojavljivanja u sudnici, a u jednom slučaju čak i sama otipkala pismenu izjavu jednog od svjedoka.

“Svjedoci Odbrane nisu samo lagali, nego su naveli na dokaze koji su pomogli Tužilaštvu”, rekao je Tužilac.

Tužilac Alcock je rekao kako u prilog zahtijevu Tužilaštva da Sudsko vijeće izrekne dugogodišnju kaznu Gojku Jankoviću  ide i činjenica da djela za koja ga terete nije počinio u borbi, niti su žrtve pružale oružani otpor.

“Ispoljavanje brutalnosti i siledžijskog nadmetanja nije ni blizu herojstva nego je izraz kukavičluka”, rekao je Philip Alcock.

Dodao je i da Janković nije mario za sudbinu svojih žrtava, te je tako djevojke koje je silovao, nakon što bi ih iskoristio davao drugim vojnicima i slao na druga mjesta zatočenja gdje su zlostavljane.

“U ime mnogih žrtava, tražimo da se on kazni pravično i adekvatno”, zaključio je Philip Alckock nakon više od tri sata izlaganja završenih riječi.

Odbrana će svoje završne argumente iznijeti 14. a presuda će biti izrečena 16. februara 2007. godine.

Do sada su za zločine u Foči pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju osuđeni Dragoljub Kunarac (28 godina zatvora), Radomir Kovač (20 godina), Zoran Vuković (12 godina), Milorad Krnojelac (15 godina).

Tribunal u Hagu je podigao i optužnice protiv Janka Janjića, koji je poginuo pri pokušaju hapšenja 2000. godine, Radovana Stankovića koji je prebačen na Sud BiH i prvostepeno prošle godine osuđen na 16 godina, Mitra Raševića i Savu Todovića koji su također u Sarajevu i čekaju početak suđenja.

Gojko Janković je također prvobitno optužen u Hagu da bi 2005. godine bio prebačen u Sarajevu u sklopu izlazne strategije Vijeća sigurnosti.

U Hagu je optužen i Dragan Zelenović koji je priznao zločine i uskoro se očekuje izricanje kazne u Hagu.