Članak

Počelo još jedno suđenje za zločine u Višegradu

2. Februara 2007.12:33
Suđenje Nenadu Tanaskoviću, bivšem pripadniku rezervne policije u Višegradu, počelo je čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi odbrane i državnog tužilaštva.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine u Sarajevu, čitanjem optužnice i izvođenjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH i Odbrane, počelo je suđenje Nenadu Tanaskoviću, bivšem pripadniku rezervnog sastava Stanice javne bezbijednosti Višegrad, koji je djelovao zajedno jedinicama Vojske Republike Srpske.

Tužilaštvo tereti Nenada Tanaskovića da je učestvovao u premlaćivanju, prisilnom premještanju, mučenju, silovanju i ubijanju civila na području Višegrada u periodu od aprila do kraja juna 1992. godine.

Tanasković je učestvovao u napadima na sela Osojnica, Kabernik, Holijaci i Orahovci, kada je više stotina civila ubijeno, mučeno, premlaćivano, nezakonito zatvarano i prisilno premještano van teritorija općine Višegrad.

Tužilac David Schwendiman je rekao da su tom prilikom mnogi civili ubijeni na “javan i očit način”, te da je optuženi Nenad Tanasković “lično učestvovao ili bio pomogač” u izvršenju svih radnji.

“Tužilaštvo će dokazati da je optuženi počinio zločine i da treba biti kažnjen. Svaka radnja koja mu se stavlja na teret ima svoje mjesto, vrijeme, osobu i dušu”, rekao je tužilac Schwendiman.

Tužilaštvo je najavilo da će pozvati 15 svjedoka, od čega tri zaštićena, koji su “očevici zločina optuženog ili preživjeli”.

Branilac Dragan Borovčanin je istakao da dokazi koje će ponuditi Tužilaštvo “nemaju snagu da dokažu” krivicu optuženog.

“Tužilaštvo nema validne dokaze. Većinom su to subjektivni dokazi i izjave svjedoka”, rekao je Borovčanin.

Odbrana nije precizirala koliko će saslušati svjedoka, ali su istakli da će iskaz dati i optuženi Nenad Tanasković.

“Moj branjenik želi uvjeriti sudije da nije sijao strah, nego da je bio pošten i miran. Kao kondukter bio je omiljen među putnicima i uvijek je želio pomoći svima bez obzira na nacionalnu pripadnost”, istakao je Dragan Borovčanin.

Početak iznošenja dokaza zakazan je za 16. februar 2007. godine.

Ovo je treće suđenje pred Sudom BiH za zločine počinjene nad civilima u Višegradu.