Članak

Šimšić još jednom negirao zločine iz optužnice

25. Decembra 2006.19:32
Okosnica odbrane Bobana Šimšića je da nije bio na mjestu izvršenja zločina za koje ga optužnica tereti

U unakrsnom ispitivanju u petak optuženi Boban Šimšić je negirao da je bio na Višegradskom mostu i da je spasio zivot dvojici Bošnjaka, Samiru Bulatoviću i Muniru Ahmetagiću, svjedocima odbrane.

U iskazu datom Sudu u četvrtak, obojica svjedoka tvrdila su da im je Šimšić spasio život na mostu. Ali Šimšić je u petak negirao da je to bio on.

«Nisam bio na tom mostu» kategoričan je bio Šimšić.

Prema navodima optužnice, 18. juna 1992. godine, Šimšić je zajedno sa Milanom Lukićem u Vatrogasnom domu u Višegradu izdvojio grupu civila Bošnjaka, potom su ih maltretirali i autobusima odvezli u pravcu lokaliteta banja Vilina Vlas.

U optužnici stoji da je Šimšić izdvajao po trojicu privedenih civila, odvodio ih do rijeke i sa još dvojicom vojnika pucao u njih.

Na većinu drugih navoda koje je tužilac Ibro Bulić uputio Šimšiću, odgovarao ili «ne znam» ili je potpuno negirao učešće i prisustvo u dešavanjima u Višegradu 1992. godine.

Nakon Šimšića, odbrana je uvela još jednog svjedoka. Asmir Spahić je govorio o odvodjenju u Osnovnu školu «Hasan Veletovac» u Višegradu gdje su, prema njegovim riječima, Sredoje i Milan Lukić odvajali muškarce i žene i oduzimali im zlato i pare.

Kako Spahić tvrdi, tokom noći nakon što su svi predali novac i zlato rečeno im je da će biti ubijeni.

«U salu su dolazili rođaci Lukići i iz te prostorije uzimali neke od muškaraca, koje su potom odvodili na strijeljanje. Ujutro su nam rekli da hidrantima očistimo hodnike škole, jer je bilo puno krvi. Tijela nisu bila tu» kaze Spahić.

Prema njegovim riječima, Šimšić nije bio umješan u ova dešavanja.

«Njega sam vidio treći dan od dolaska u školu, bio je u policijskoj smjeni, i nije nikoga maltretirao, jer kada su u noći izvodili civile tada uopšte u školi nije bilo policijske patrole» svjedoči Spahić.

U optužnici stoji da je Šimšić bio vinovnik niza zločina koji su se dešavali u drugoj polovini 1992. godine u školi “Hasan Veletovac”. Između ostalog, stoji u optužnici, u noći 28. juna zajedno sa Milanom Lukićem, Šimšić je učestvovao u ubistvu Ibre Sabanovića.

«Milan Lukic ga je nožem zaklao, dok ga je Šimšić Boban držao za glavu, a zatim su njegovu odsječenu glavu bacili među ostale zatvorene civile» navodi se u optužnici.

Nastavak suđenja i pojavljivanje novih svjedoka zakazano je za 12. aprila 2006. godine.