Članak

Janković: Prvi svjedoci odbrane

19. Oktobra 2006.19:12
Branilac Gojka Jankovića je saslušao prvih sedam svjedoka odbrane koji su u svojim iskazima ponudili alibi za optuženog, te govorili o karakteru djevojaka koje su bile zaštićene svjedokinje i žrtve silovanja.

Na početku iznošenja dokaza odbrane Gojka Jankovića, optuženog za ratne zločine počinjene u Foči, saslušano je sedam svjedoka.

Prva četiri svjedoka, bračni parovi Popović i Paprica iz Igala u Crnoj Gori, bili su pozvani kako bi dali alibi optuženom za 3. i 4. juli, te 31. oktobar 1992. godine kada su se, prema navodima Tužilaštva, desili neki od zločina stavljenih na teret Jankoviću.

Međutim, ovi svjedoci su dali oprečne izjave.

Prema navodima optužnice, 3. jula 1992. godine Gojko Janković je komandovao grupom vojnika koja je izvršila napad na selo Kremenik, u blizini Foče kada su neki civili ranjeni, jedna grupa ubijena, a žene i djeca zarobljeni.

U optužnici stoji i da je krajem oktobra ili početkom novembra 1992. godine, Janković zajedno sa haškim optuženicima Draganom Zelenovićem i Jankom Janjićem, iz logora za žene poznatog kao Karamanova kuća u Miljevini izveo tri zatočenice, među kojima jednu 12-godišnjakinju, te su ih odvezli u stan u Foči, a potom ih silovali.

Ljubinka i Milomir Popović tvrde da je Gojko Janković 4. jula 1992. s njima slavio rođenje svog bratića u Igalu.

Međutim, Anđa i Miloš Paprica su svjedočili da je Janković rođenje sestrića slavio tog istog dana ali u Kotoru, 45km od Herceg Novog, te da na tom slavlju nije bilo Popovića.

Tužilac Philip Alcok je upitao svo četvero svjedoka da li su prije svjedočenja razgovarali bilo međusobno, bilo odvojeno s nekim o tome šta trebaju reći, što su oni negirali.

Miloš Paprica je rekao da su svo četvero zajedno došli autom iz Herceg Novog u Foču, a potom u Sarajevo dan prije suđenja, te da su na putu «progovorili možda pet rečenica» o sudskom procesu.

Ljubinka i Milomir Popović su također rekli da je Gojko Janković krajem oktobra bio u Herceg Novom gdje je zajedno s njima proslavljao rođendan. Ljubinka Popović nije precizirala kojeg tačno dana je bila ova proslava, dok je njen suprug rekao da se to desilo 31. oktobra.

Svo četvero su rekli da su znali da Janković dolazi u Herceg Novi iz BiH gdje je bio na ratištu.

Kao svjedok je iskaz dala i Radmila Šušnjević, medicinska radnica iz Foče, koja je govorila o dvije zaštićene svjedokinje koje su, prema tvrdnjama Tužilaštva i iskazima koje su dale, bile držane kao seksualne robinje u stanovima u Foči.

Radmila Šušnjević je rekla da ja poznavala obje svjedokinje, u to doba maloljetnice, te da im je pomagala dok su živjele u zgradi u Foči gdje je i ona živjela. Rekla je da je jednoj od ove dvije djevojke, koja je zatrudnjela tokom zatočeništva, pomagala i pri porodu.

Prema tvrdnjama svjedokinje Šušnjević, obje djevojke su, kada ih je upoznala, imale srpska imena, a djevojka koja se porodila joj je i rekla da je bila kidnapovana iz svog sela, ali ne i da je bila silovana.

«Nismo o tome pričale jer bi mi kao ženi i majci, bilo teško slušati takve priče», rekla je svjedokinja.

Radmila Šušnjević je također ispričala da su joj ove dvije djevojke pominjale Gojka Jankovića u «jako pozitivnom svjetlu», te da su je često pitale za njega i govorile da je on njihov spasioc.

Radmila Šušnjar je, odgovarajući na pitanja Tužioca, rekla i da jepoznavala haške optuženike Dragoljuba Kunarca, Janka Jankovića, te da je i samabila pri vojsci u toku rata.

I ostali svjedoci odbrane su pričali o dvjema zaštićenim svjedokinjama, obje maloljetnice u vrijeme rata, koje su prema vlastitim iskazima bile kidnapovane iz svojih sela, a potom vođene u ženske logore, gdje su više puta silovane. U njihovom zlostavljanju je učestvovao, tvrdi Tužilaštvo, Gojko Janković.

Svjedokinja Branka Pavković je također poznavala i družila se sa jednom oddvije zaštićene svjedokinje tokom rata, ali je njeno pravo ime saznala tek pozavršetku rata.

Branka Pavković je rekla i da je ovu svjedokinju upoznala preko srpskog vojnika koji je živio s njom u stanu u Foči te da su se oni kasnije vjenčali i dobili dvoje djece, no nikada nije znala da je ona bila kidnapovana i više puta silovana.

«Jednostavno nikada nismo pričale o prošlosti. Naši razgovori su bili samo o svakodnevnici», rekla je Pavković.

Sedma svjedokinja na početku izvođenja dokaza odbrane, Sanja Kulić, također je govorila o jednoj od dvije djevojke zatočene u stanu u Foči, tvrdeći da se s njom družila tokom rata, te da se ona mogla slobodno kretati.

Rekla je da joj je zaštićena svjedokinja, dok su se družile, ispričala kako je bila silovana te da je to uradio Dragoljub Kunarac i «neki Zoran».

Kulić je također pričala kako je u stanu gdje je bila ova djevojka bila i druga osoba koja je «spominjala Jankovića i govorila o njemu sve najbolje i koja je bila zaljubljena u njega».

Nastavak suđenja je 8. novembra kada će odbrana saslušati još četiri svjedoka.