Članak

Andrun: Nesigurni svjedok tužilaštva

11. Oktobra 2006.00:00
Svjedok Tužilaštva, kojeg je zbog prethodnih nedolazaka na Sud BiH u srijedu privela sudska policija, dao je oprečne izjave u sudnici.

This post is also available in: English

Zbog neodazivanja na prethodno zakazana ročišta, sudska policija je u srijedu privela Aliju Šutu, svjedoka Tužilaštva u predmetu koji se vodi protiv Nikole Andruna, bivšeg pripadnika vojske bosanskih Hrvata.

U toku svjedočenja Šuta, bivšiz atočenik logora Gabela, gdje je prema tvrdnji Tužilštva optuženi bio zamjenik upravnika, je više puta mijenjao činjenice iz iskaza koji je prethodno dao istražiteljima Tužilaštva.

Sudskom vijeću je rekao da Nikola Andrun ‘nikome dlaku s glave nije iščupao. Kazao je i da mu je vrlo čudno kada je vidio da se Andrun spominje kao zamjenik upravnika logora, navodeći da ga poznaje kao vrlo čestitog čovjeka.

Ovo je u potpunoj suprotnosti sa iskazom koji je Šuta dao Tužilaštvu krajem 2005. godine.

Tužiteljica Vesna Tančica je pročitala sporne dijelove iskaza.

«Tokom saslušanja rekli ste mi da vas nije čudilo što je Andrun zamjenik upravnika, jer je i njegov djed bio upravnik logora na Domanovićima», kazala je Tužiteljica pitajući svjedoka šta je istina.

«To je istina što sam sam rekao krajem prošle godine», odgovorio je svjedok.

On je objasnio da zbog saobraćajne nesreće koju je imao prije 3 mjeseca ima problema s pamćenjem.

Šuta je u srijedu rekao da u prostoriji logora Gabela u koju je u julu 1993. godine doveden sa ostalim zatočenicima nije bilo nikoga osim vojnika Željke Rodina, koji im je tom prilikom oduzimao novac i zlato.

Međutim, u iskazu datom Tužilaštvu kazao je kako se optuženi Andrun nalazio u toj prostoriji psujući mu'balijsku majku’, dok im je Željko oduzimao dragocjenosti.

Svjedok je rekao kako je istina da je tu bio optuženi ponovo dodavši kako ga glava zbog saobraćajne nesreće jako boli.

Tokom svjedočenja u srijedu Šuta je na pitanje Tužiteljice o tome ko je izdavao naredbe za izvođenje i maltretiranje zatočenika logora Gabela odgovorio da ne zna.

Dodao je i da je jednom prilikom čuo optuženog kako se svađa sa nekim vojnicima ispred logora zabranjujući im da uđu i maltretiraju zatočenike.

U iskazu datom Tužilaštvu 2005.godine Šuta je rekao da je siguran da je naredbe za maltretiranje izdavao optuženi Nikola Andrun.

«Pa dobro, logično je da niko drugi osim Boška Previšića, upravnika logora i Andruna, njegovog zamjenika nije mogao izdavati naredbe», odgovorio je svjedok u srijedu.

Drugi svjedok Tužilaštva, Selim Gagula govorio je o incidentu koji se desio u logoru Gabela u avgustu 1993.godine kada ga je Andrun izveo iz zgrade i doveo do kapije pored zgrade Uprave gdje se nalazila grupa pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO)

Andrun je sjeo na klupu i posmatrao vojnike koji su kundacima do besvjesti udarali Gagulu.

«Nikota Branko me je prvi udario čizmom, a zatim pendrekom. Andrun je sjedio na klupi i gledao. Ne znam šta se dešavalo kada sam izgubio svijest. Neki su mi rekli da sam preživjeo kliničku smrt», priča Gagula.

Tužilaštvo u 12. tačaka optužnice za ovaj čin tereti Andruna.

Meho Zele, treći svjedok, govorio je o navodima optužnice u kojoj Tužilaštvo tereti Andruna da je spriječio djelatnike Crvenog križa u vršenju popisa zatočenika logora Gabela tako što je skupinu Bošnjaka sklonio u logor Silos kod Čapljine.

Zele je bio u grupi od 51 muškarca koji su krajem avgusta ‘93. godine iz hangara u logoru Gabela prebačeni u prostorije logora Silos kraj Čapljine.

«Nikola Andrun nas je prebacio naredivši nam prije toga da obučemo uniformu vojske bivše Jugoslavije», tvrdi svjedok.

Nastavak suđenja je 25. oktobra2006. godine.

Povezani članci

This post is also available in: English