Članak

Podignuta još jedna optužnica za Višegrad

10. Oktobra 2006.00:00
Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv Nenada Tanaskovića u kojoj ga Tužilaštvo tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene nad Bošnjacima u Višegradu.

This post is also available in: English

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu za zločine protiv čovječnosti protiv Nenada Neše Tanaskovića, Srbina iz Višegrada, bivšeg pripadnika rezervnog sastava policije tadašnje Srpske Republike BiH.

Optužnicom, koja ima sedam tačaka, se tereti da je kao pripadnik Stanice javne bezbjednosti općine Višegrad, zajedno sa pripadnicima Vojske Srpske Republike BiH, godine učestvovao u napadima na civilno stanovništvo na području općine Višegrad «gdje je na stotine civila mučeno, ubijano, silovano, nezakonito lišeno slobode, te prisilno premješteno van teritorije ove općine».

Prema navodima optužnice, Nenad Tanasković je krajem maja 1992. godine, zajedno sa grupom pripadnika paravojnih formacija, učestvovao u zarobljavanju muških civila iz sela u okolici Višegrada.

Zarobljenike je odveo u živi štit prijeteći da će ubiti onoga ko pokuša pobjeći, a potom je zapalio njihove kuće, tvrdi Tužilaštvo.

Iste civile je Tanasković odveo u Osnovnu školu u selu Orahovci gdje ih je, zajedno sa izvjesnim Milošem Pantelićem, pretukao.

Prema optužnici, Tanasković je u maju 1992. godine odveo svjedokinju A, prijetio joj silovanjem, a potom je predao drugim vojnicima koji su je i silovali.

U optužnici je opisano kako je16. juna 1992. godine, dok su vojnici izvodili zatočenike iz kamiona na Starom mostu u Višegradu, a potom ih ubijali i bacali niz rijeku Drinu, Tanasković natjerao svjedoka C, zajedno sa još jednim starijim čovjekom, da čiste krv i uklone tijela i dijelove tijela sa mosta.

Potom je optuženi odveo svjedoka C u baštu Hotela Višegrad gdje ga je tukao, a potom natjerao da liže krv sa tla.

Zlostavljanje je nastavljeno u Srednjoškolskom centru gdje je svjedok C brutalno premlaćen još nekoliko puta.

Obrazlažući tačke optužnice, Tužilaštvo je navelo da je Nenad Tanasković bio potpuno svjestan svojih radnji, te da je znao za «postojanje i prirodu napada na bošnjačko civilno stanovništvo».

Također stoji da je Tanasković tokom rata bio uključen u otmice civila koji su zlostavljani, mučeni, silovani i koje su drugi ubijali.

«Istraga nije dala nikakve dokazeo tome da je Tanasković ikada lično bio fizički uključen u ubistva ili silovanja ijedne žrtve», stoji dalje u obrazloženju.

Ipak Tužilaštvo tvrdi da je Tanasković bio «više nego svjestan moguće sudbine njegovih žrtava».

Prema postojećem zakonu optuženi će se u roku od 15 dana pozvati na izjašnjavanje o krivinji. Glavni pretres bi trebao početi u roku od 90 dana nakon izjašnjenja.

Nenad Tanasković, rođen 1961.godine u selu Donja Lijeska, općina Višegrad, je uhapšen 11. jula ove godine u Slavonskoj Požegi. Isti dan je prebačen u pritvorsku jedinici Kula, Istočno Sarajevo, gdje čeka početak suđenja.

This post is also available in: English