Članak

Andrun: Svjedok o nestanku Himzije Dizdara

10. Oktobra 2006.00:00
Svjedok Hasan Tucaković bio je prisutan kada je Himzija Dizdar odveden iz hangara u logoru Gabela, ali nije mogao potvrditi da ga je odveo optuženi Nikola Andrun.

This post is also available in: English

Hasan Tucaković, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine protiv Nikole Andruna svjedočio je o zatočeništvu u logoru Gabela kraj Čapljine.

Državno tužilaštvo tereti Andruna da je kao zamjenik zapovjednika ovog logora odgovoran za zlostavljanje i smrt nekih od zatočenika. Tako se, pored ostalog tereti, za smrt Himzije Dizdara u ljeto 1993. godine.

Hasan Tucaković je potvrdio da je među zatočenicima u Gabeli bio i Himzija Dizdar, te je rekao da zna za njegov nestanak.

“Bili smo u hangaru. Neko je pozvao Himziju. On je htio uzeti košulju prije nego izađe.Isti glas je rekao da mu košulja više neće trebati”, sjetio se Tucaković.

Dizdara od toga dana više nije vidjeo.

Tucaković nije identifikovao Andruna kao osobu koja je izvela Dizdara.

Hasan Tucaković,se kao i neki dosadašnji svjedoci, na početku rata u BiH priključio Hrvatskom vijeću obrane (HVO). Nakon početka sukoba između Armije Bosne i Hercegovine i HVO, 1993. godine u julu Tucaković je uhapšen u Čapljini i odveden u logor Gabela gdje je bio do decembra iste godine.

Zatočenici,većinom Bošnjaci, su smještani u jedan od četiri limena hangar logora.

“U hangaru nije bilo ništa. Sam sam našao karton na kojem sam spavao, a cipele sam stavio pod glavu”, ispričao je u sudnici Tucaković.

Na ulaznoj kapiji, prema njegovim riječima, zatočenike su dočekivali naoružani vojnici, a logor je bio okružen bodljikavom žicom.

Svjedok je rekao da ne zna da li je optuženi Nikola Andrun bio zamjenik upravnika logora Gabela,ali da je čuo od ostalih zatvorenika da jeste.

“Vidio sam Nikolu nekoliko puta u logoru. Bio je u vojnoj uniformi i naoružan”, ispričao je Hasan Tucaković.

Nastavak suđenja Nikoli Andrunu je 10. oktobar 2006 godine

Povezani članci

This post is also available in: English