Članak

Jankovic: Žrtva godinu dana starija od kćerke optuženog

28. Septembra 2006.05:59
Čitanjem izjava dvije svjedokinje koje tvrde da ih je Gojko Jaković lično silovao 1992. godine, Tužilaštvo je okončalo svoj dio dokaznog postupka.

This post is also available in: English

Na kraju iznošenja dokaza, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u sudnici pročitalo izjave dvije zaštićene svjedokinje koje nisu željele dati iskaze u sudnici. Pročitane izjave date su istražiteljima Haškog tribunala, a potom ovdašnjem Tužilaštvu, u toku istrage.

Obje svjedokinje, poznate samo pod šiframa 105 i 186, u izjavama tvrde daih je lično silovao optuženi Gojko Janković.

«Znala sam da je imao ženu i troje djece. Jedna mu je kćerka bila godinu mlađa od mene. Druga djeca su bila još mlađa. Pitala sam ga kako može silovati nekog ako ima godina kao njegova kćerka. To ga je jako ljutilo. Nisam smjela insistirati na odgovoru», rekla je 1998. godine haškim istražiteljima svjedokinja 186 koja je, prema njenim riječima i navodima optužnice, šest mjeseci bila lična seksualna robinja optuženog Jankovića.

U vrijeme kada ju je prvi put silovao, 1992. godine, imala je 12 godina.Zarobljena je sa članovima porodice u maju 1992. godine na području općine Gacko. Nakon deset dana zatočeništva u prostorijama Osnovne škole u selu Ulog,odvedena je sa još oko 200 civila, pretežno žena, u školu u selu Kalinovik.

«Dana 10. augusta u školu je ušao Dragoljub Kunarac Žaga (osuđen pred Haškim tribunalom na 28 godina zatvora op.au). Udario me nogom i izveo vani.Odveli su ukupno osam djevojaka… Mislim da je jedna bila trudna. Kada smo ulazile u kamion neko je rekao «Evo nam pilića!», ispričala je svjedokinja 186 haškim istražiteljima.

Osam djevojaka je rapoređeno u nekoliko ženskih logora, a 186 je sa još dvije djevojke odvedena u kuću u selu Trnovače gdje ju je za sebe izabrao Gojko Janković.

Tvrdi da ju je silovao već prvu noć nakon dovođenja i da joj je rekao da će on uzeti nju. U narednih šest mjeseci zatočeništva, samo je on imao pravo da je siluje.

«Ne želim govoriti o detaljima silovanja. Samo me je on silovao i pobrinuo se da ne zatrudim», ispričala je 186.

U toku njenog zatočeništva, Gojko Janković je redovno dolazio, a znala je da je on jednom mjesečno odlazi u posjetu porodici u Crnoj Gori. Nakon što se njegova porodica vratila u Foču, više nije dolazio do dana kada je svjedokinja 186 razmijenjena.

«Odveli su nas na Pale i tamo smo morale reći da li želimo da budemo razmijenjene.Rekla sam da. Doveli su me onda kod Momčila Krajišnika. Prepoznala sam ga sa televizije. I on me pitao da li želim biti razmijenjena, i ponovila sam da želim. Odveo me je na aerodrom u Sarajevo gdje je imao neki sastanak sa Harisom Silajdžićem. Tu me je preuzeo UNPROFOR», prepričala je svjedokinja istražiteljima u Hagu.

Tužilaštvo je pročitalo i dvije izjave svjedokinje 105, jednu datu u Hagu 1996. godine, a drugu ove godine u Sarajevu. I ova svjedokinja je odbila «zbog lične bezbijednosti i bezbijednosti svoje djece» pojaviti se u Sudu.

U izjavi datoj 1996. godine ispričala je da je zarobljena 3. jula zajedno sa drugim mještanima sela Mješaje, općina Foča. Nakon zarobljavanja, odvojene su žene i djeca od muškaraca, a potom odvedene na područje hidrocentrale Buk Bijela.

Svjedokinja 105 je saslušana u Buk Bijeloj, a potom odvedena u logor u Srednjoškolskom centru u Foči, a onda salu Partizan.

«U noći su dolazili vojnici i odvodili žene. Nismo palili svjetla da se sakrijemo. Ali oni jesu i pokazivali su prstom na žene i odvodili ih. Gojko Janković nije pokazivao prstom nego je prozivao imenom i prezimenom one koje je odvodio», ispričala je svjedokinja 105.

Tvrdi da je više puta silovana, od čega nekoliko puta grupno, te da je najteži period bio zadnjih deset dana zatočeništva u sali Partizan kada je svaku noć silovana.

Janković ju je, kaže, silovao samo jedne noći.

«Doveo me u tu kuću, naredio mi da se prvo istuširam. Pridružio mi se ukupatilu. Onda me odveo u krevet. Vojnici su me vratili u salu ujutro»,ispričala je 105 koja je u zatočeništvu provela četiri mjeseca.

Razmijenjena je i odvedena u Novi Pazar, Srbija, a potom se odselila sa prostora bivše Jugoslavije.

Čitanjem iskaza ove dvije svjedokinje, Tužilaštvo je završilo iznošenje dokaza. Na narednom ročištu, zakazanom za 18. oktobar, odbrana će izvesti prvih sedam svjedoka.

Danas je objavljeno i da je branilac Milan Trbojević tražio da se za nekoliko svjedoka, bivših Jankovićevih vojnika, obezbijedi «slobodan prolaz» do i od Suda BiH, odnosno da im se daju garancije da neće biti uhapšeni zbog onoga što će reći kao svjedoci, čemu se Tužilaštvo ne protivi.

This post is also available in: English