Članak

Neđo Samardžić ponovo pred sudijama

23. Septembra 2006.02:37
Naredne sedmice će biti razmatrane žalbe koje su uložile obje strane na presudu Neđi Samardžiću. U korist svoje odbrane iskaze će dati Nikola Kovačević i Marko Samardžija.

Sljedeće sedmice će se u jednom danu pred sudijama Odjela za ratne zločine pojaviti čak tri optužena i jedan osumnjičeni.

Apelaciono vijeće će 27. septembra razmatrati žalbe Tužilaštva BiH i branilaca Neđe Samardžića na prvostepenu presudu izrečenu početkom aprila.

Sud BiH je proglasio krivim Samardžića po četiri od deset tačaka optužnice i osudio ga na više od 13 godina zatvora.

Ostale tačke optužnice Sud je odbacio jer «Tužilaštvo nije uspjelo dokazati izvan razumne sumnje» krivicu optuženog.

Tužilac Behaija Krnjić je odmah nakon izricanja presude najavio da nije zadovoljan visinom izrečene kazne, te je najavio podizanje tužbe, a isto je najavila i odbrana koja smatra da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati zločine koji se Samardžiću stavljaju na teret.

Obje strane će pred sudijama Suda BiH izložiti svoje argumente, a potom će Apelaciono vijeće donijeti odluku kojom može odbaciti žalbe, ili ih uvažiti i promijeniti, ili ukinuti presudu, ili cijeli slučaj vratiti na početak.

Do sada je pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH izrečena samo jedna pravosnažna presudu i to petogodišnja zatvorska kazna Abduladhimu Maktoufu za saučesništvo u ratnom zločinu nad civilima na području općine Travnik.

Pred sudom bi se naredne sedmice, u ponedjeljak 25. septembra, trebao pojaviti Zdravko Božić koji je zajedno sa Goranom Bencunom početkom jula ove godine deportovan iz SAD.

Tužilaštvo BiH još nije podiglo optužnicu, a Božića sumnjiče da je u julu 1995. godine na području Pilice, u okolini Srebrenice, kao pripadnik Vojske Republike Srpske učestvovao u ubistvima zarobljenih Bošnjaka nakon pada nekadašnje enklave.

Američke vlasti isporučile su Bencuna i Božića 30. juna ove godine. Sve donedavno obojica su živjeli u Phoenix-u, država Arizona.

Američki mediji javljaju da Božić i Bencun nisu jedini čiju su ratnu prošlost istraživale tamošnje vlasti.

Pred sudijama će iskaze naredne sedmice dati Marko Samardžija i Nikola Kovačević, obojica optuženi za ratne zločine.

Nikola Kovačević, odnosno Daniluško Kajtez kako se optuženi zvao do 1996. godine, će odgovarati na pitanja svog branioca u ponedjeljak 25. septembra.

Tužilaštvo Kovačevića tereti za ratne zločine nad nesrbima sa područja općine Sanski Most.

Odbrana negira da je Kovačević počinio zločine za koje ga tereti Tužilaštvo.

I MarkoSamardžija, optužen zaratni zločin počinjen nad stanovnicima sela Biljani i okolnih zaseoka općine Ključ, svjedočit će u svoju korist u četvrtak 28. septembra.

Odbrana želi dokazati da Samarždija nije naredio napad na selo i ubistva civila 10. jula 1992. godine, za što ga tereti Tužilaštvo.

Prvi svjedoci odbrane tvrdili su da Marko Samardžija jeste u julu 1992. godine bio u selu Biljani, ali su negirali da je kriv za ubistva.

Naredne sedmice, 25. i 26. septembra, nastavlja se izvođenje dokaza Tužilaštva protiv Dragana Damjanovića optuženog za ratne zločine nad civilima sa područja sarajevske općine Vogošća.

Nekoliko dosadašnjih svjedoka Tužilaštva prepoznali su optuženog u sudnici te govorili o maltretiranju zatočenika logorima Bunker i Planjina kuću, njihovom odvođenju na prisilni rad i ubistvima logoraša.

Tužilaštvo će 25, 26. i 28. septembra nastavit iznositi dokaze i protiv Nikole Andruna, optuženog za ratne zločine protiv civila zatočenih u logoru Gabela kraj Čapljine.

Ove sedmice je planirano ispitivanje devet novih svjedoka od ukupna 23 svedoka Tužilaštva.

Također će biti nastavljeno suđenje Gojku Jankoviću, 26. i 27. septembra iznošenjem materijalnih dokaza Tužilaštva.

Janković se tereti za zločine na području Foče, među kojima zlostavljanje i silovanje žena. Najmlađa žrtva Gojka Jankovića imala je 12 godina.

Bitće nastavljeno i suđenje Radisavu Ljubincu, u srijedu 27. septembra, optuženom za ratni zločin nad civilima Rogatice.

Mirsad Strika, tužilac, je najavio da će ove sedmice ispitati dvije nove svjedokinje.