Članak

Damjanović: Prisilni rad za logoraše

19. Septembra 2006.00:00
Preživjeli iz logora Planjina kuća u Semizovcu, općina Vogošća, ponovo su svjedočili o maltretiranju zatvorenika i njihovom odvođenju, te optužili Dragana Damjanovića.

This post is also available in: English

Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine tvrdi da je optuženi Dragan Damjanović u junu 1992. godine izveo dvije grupe zatvorenika iz logora Planjina kuća, od kojih se nijedan nije vratio.

«Te noći, iz hodnika su se čuli jauci i udarci. Onda sam kroz prozorčić vidio kako polumrtve ljude utovaraju u kamion i nekud odvode. Oni se nikada nisu vratili», ispričao je svjedok, te dodao da se isto ponovilo noć kasnije sa drugom grupom muškaraca.

Dragana Damjanovića optužnica tereti za ratne zločine nad civilima, nesrbima, koji su bili zatočeni u logorima na području sarajevske općine Vogošća.

Svjedok S.Č. je sa 22-godišnjim sinom u junu 1992. godine odveden u logor Planjina kuća. Jutro nakon što su dovedeni, tvrdi, pojavio se Dragan Damjanović koji je zatočenike odveo na prinudni rad unutar nekadašnje tvornice Pretis.

«Tu su dolazili Arkanovci i Šešeljevci, tukli nas, a Dragan je to gledao i pio alkohol», priča svjedok.

Nakon rada, vojnici poredani u špalir, u kojem je bio i optuženi Damjanović, tukli su zatočenike dok su ulazili u kamion koji ih je vraćao u logor.

Da je Damjanović dolazio u logor Planjina kuća, potvrdio je i svjedok Mustafa Handžić koji je zatvoren polovinom avgusta 1992. godine, a oslobođen 9. marta 1993. godine

«Kada je dolazio, imao je kokardu, kuburu i dugu bradu, kao i svi četnici. Sada izgleda malo civilizovanije», rekao je Handžić prepoznavši optuženog u sudnici.

Damjanović ga je, tvrdi Handžić, više puta vodio na prinudni rad, ali posebno se sjeća odlaska početkom decembra 1992. godine.

«Dragan nas je tjerao da na brdu Žuč nosimo pragove za prugu, koji su bili teški po 200kg», rekao je svjedok.

Mustafa se sjeća da je tog dana izgubio brata Ramiza, također logoraša, koji je bio s njim na prinudnom radu.

I ovaj, kao i nekoliko dosadašnjih svjedoka Tužilaštva, logoraša iz Planjine kuće, sjetio se profesora Zahida Baručije, kojeg je, kako svjedoci govore, optuženi Damjanović tukao više od drugih zatočenika, a jednog ga je dana «odveo na mjesto odakle se nije vratio».

«Nekoliko dana kasnije čuo sam vojnike kako kritikuju Dragana što je ubio profesora, tvrdeći da su za njega mogli u razmjeni dobiti više ljudi», kazao je svjedok.

Tužilaštvo smatra Dragana Damjnovića odgovornim za smrt Zahida Baručije.

Sljedeće suđenje je u ponedjeljak 25. septembra 2006. godine.

This post is also available in: English