Članak

Produženje pritvora Milenku Glavašu

15. Septembra 2006.10:44
Tužilaštvo BiH tražilo da se Milenku Glavašu, osumnjičenom za ratne zločine nad civilima u mjestu Vrbanjci kraj Kotor Varoši, produži pritvor dok traje istraga.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je uputilo zahtjev Sudu da se pritvor osumnjičenom Milenku Glavašu produži za još dva mjeseca.

Glavaš se u pritvoru Suda BiH nalazi od 18. augusta ove godine. Uhapšen je 14. augusta u mjestu Vrbanjci kraj Kotor Varoši, po potjernici njemačkog Interpola.

Tužilaštvo smatra da postoji osnovana sumnja da je Milenko Glavaš počinio ratni zločin nad civilima u mjestu Vrbanjci kraj Kotor Varoši.

Kao razlog za produženje pritvora, tužiteljica Džemila Begović je navela mogućnost da osumnjičeni utiče na svjedoke, povratnike u mjestu Vrbanjci.

«Svjedoci koje smo do sada ispitali tražili su zaštitu tokom svjedočenja jer žive u istom mjestu gdje i porodica Glavaš», kazala je Begović obrazlažući zahtjev Sudu.

Tužiteljica je navela kako je jedna od ispitanih svjedokinja rekla da je 25. juna 1992.godine, kada je ubijena grupa civila u Vrbanjcima, za što se sumnjiči Milenko Glavaš, izgubila sve članove porodice, osim sina, te da se ne želi izlagati riziku bez zaštite tokom svjedočenja.

«Jedan od svjedoka je od zeta osumnjičenog saznao da će biti pozvan u Tužilaštvo BiH radi svjedočenja», rekla je Begović.

Prema njenim riječima u toku istrage je ispitano devet svjedoka, a Tužilaštvo namjerava sasalušati još najmanje 15 koji žive u BiH i pet koji se nalaze van granica zemlje.

«Postoji mogućnost da se broj svjedoka poveća nakon što dobijemo relevantne dokumente iz Njemačke gdje za njim postoji potjernica», kazala je Tužiteljica.

Zoran Bubić, branitelj osumnjičenog, kazao je Sudskom vijeću da se 25. juna 1992.godine u mjestu Vrbanjci desio «sukob u kome je bilo dosta mrtvih», ali da Glavaš nema «ništa sa tim slučajem».

«Tu se radilo o neisplaniranoj odmazdi, jer je došlo do pogibije komadanta jedinice Vojske Republike Srpske u Kotor Varoši i njegovog vozača. Međutim, moj branjenik u onome što se kasnije desilo nije učestvovao», objasnio je Bubić.

«Da li je bila odmazda ili ne,nije tema današnje rasprave, i zadatak Tužilaštva je da to dokaže», odgovorila je Branitelju osumnjičenog Džemila Begović, tužiteljica Suda BiH.

Odluka o produženju pritvora bit će objavljena javnosti u ponedjeljak 18. septembra.

Povezani članci

27. Septembra 2007.

Glavaš: Istraga u toku