Članak

Ljubinac: Svjedoci ubistava i zlostavljanja civila

8. Septembra 2006.10:13
Prva dva svjedoka Tužilaštva protiv Radisava Ljubinca tvrde da je kriv za smrt njihovih bližnjih i ljudi koje su poznavali.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je izvelo prva dva svjedoka protiv Radisava Ljubinca, optuženog za zločin protiv čovječnosti počinjen nad civilima, nesrbima, sa područja općine Rogatica.

Alija Isaković tvrdi da je prvi put sreo optuženog kada je iz logora Rasadnik, u kojem je bio zatočen sa drugim civilima nesrbima, izveo zubara Mustafu Bešliju. Do danas, Bešlija nije pronađen, a njegov nestanak je prva tačka optužnice protiv Radisava Ljubinca.

«Došli su za vrijeme ručka.Ljubinac mu nije dao ni kaput da ponese, niti je nešto objašnjavao. Samo mu je rekao da pođe s njim», rekao je Isaković.

Pričajući o zlostavljanjima koja je pretprio u logoru, Isaković je rekao da su mu vojnici urezali nožem krst na grudi.

«Tukli su me toliko da sam sada skoro skroz gluh, a slomili su mi i šest rebara», prisjetio se Isaković. Dodao je kako su Ljubinac i njegovi vojnici često navečer, pijani, dolazili u prostorije u kojima su boravili zatočenici i maltretirali ih.

Ispričao je o noći u kojoj je slušao krikove koji su dolazili iz sobe gdje je bio Ljubinac sa jednim od zatočenika.

«Ujutro je Ljubinac naredio da iskopamo grob. Kad smo ušli u tu sobu, vidjeli smo čovjeka koji je ležao mrtav na podu. Ruke su mu bile svezane», kaže Isaković.

Svjedok Tužilaštva Nazif Zimić tvrdi da je pri napadu na selo Seljane, u kojem je prema optužnici učestvovao Ljubinac, optuženi odveo njegovog brata Nuriju Zimića. Do danas nije poznata sudbina Nurije.

Nazif Zimić je ispričao kako je iz šume, u kojoj se skrivao, gledao kako Radisav Ljubinac i drugi vojnici okupljaju civile ispred jedne kuće u Seljanima.

«Ljubinac je naredio da se žene i djeca odvoje. Onda je izdveo 10 muškaraca koji su uz naoružanu pratnju odvedeni u pravcu Dizdareve njive. Tamo su ih ubili. Među njima su bili i moja dva brata, Alija i Salih Zimić», tvrdi Nazif Zimić.

Posmrtni ostaci ovih civila pronađeni su 2004. godine prilikom ekshumacije na lokalitetu Dizdareva njiva, u blizini kuće Radisava Ljubinca.

Nastavak glavnog pretresa zakazanje za 11. septembar.