Četiri suđenja za ratne zločine naredne sedmice

8. Septembra 2006.07:59
Nastavljaju se suđenja optuženima za ratne zločine počinjene na teritoriji općina Foča, Rogatica, Čapljina i Bratunac.

Suđenje Radisavu Ljubincu, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen nad civilima sa teritorije općine Rogatica 1992. godine, počelo je u drugoj sedmici, a nastavlja se 11. i 12. septembra.

Tužilaštvo BiH je izvelo prva dva svjedoka, bivša zatočenika logora Rasadnik u Rogatici.

Prema navodima optužnice, Ljubinac je učestvovao u napadu i protjerivanju stanovnika sela Seljani, od kojih neki do danas nisu pronađeni. Također se navodi da je učestvovao u oduzimanju novca i dragocjenosti od zatočenika ulogoru organizovanom u Srednjoškolskom centru Veljko Vlahović u Rogatici, tezlostavljanju zatočenika u logoru na poljoprivrednom dobru Rasadnik u Rogatici.

Izlažući uvodnu riječ, tužilac Mirsad Strika je rekao da će dokazati kako je optuženi znao za širi kontekst napada, te da njegove radnje čine dio tog napada.

S druge strane, odbrana optuženog Ljubinca, navode optužnice smatra neosnovanim, te su najavili kako će ponuditi dokaze da optuženi nije svjesno učestvovao u napadima.

«Mom branjeniku nije bez razloga nadimak Pjano, Časni Sude. On je bio marginalac i tragičan učesnik minulog rata», rekao je branilac Senadin Bektašević u uvodnoj riječi.

Suđenje Nikoli Andrunu, optuženom da je kao zamjenik upravnika logora Gabela kraj Čapljine počinio zločine nad zatočenicima Bošnjacima, nastavlja se 13, 14. i 15. septembra.

U prvoj sedmici suđenja, Tužilaštvo je izvelo dva svjedoka, obojica bivši logoraši iz Gabele. Svjedoci su govorili o danima provedenim u logoru i zlostavljanjima koja su trpjeli. Pri davanju iskaza su identifikovali optuženogi opisali zlostavljanja koja je on, navodno, počinio.

Naredne sedmice Tužilaštvo Bosne i Hercegvine nastavit će sa izvođenjem dokaza protiv 11 optuženih za genocid u selu Kravica kraj Srebrenice.

Glavni pretres je otvoren početkom maja ove godine, od kada je Tužilaštvo izvelo niz svjedoka koji su prepričavali svoje viđenje 13. jula, dana kada je prema optužnici u hangaru na poljoprivrednom dobru u selu Kravica kraj Srebrenice ubijeno oko 1.000 zarobljenih Bošnjaka.

Iako su neki od svjedoka prepoznali optužene i potvrdili da su bili pripadnici jedinica policije i Vojske Republike Srpske koje su učestvovale u akciji u Kravicama, nijedan svjedok nije potvrdio da je bilo ko od 11 optuženih počinilac djela za koje se optužuju.

Suđenje Radovanu Stankoviću zazločine počinjene nad nesrpskim stanovništvom sa područja općine Foča nastavlja se 12. septembra. Ovaj predmet je idalje zatvoren za javnost.

Glavni pretres je počeo 6. jula,iako je početak bio zakazan za 23. februar. Pomjeranje datuma početka suđenja uslijedilo je zbog niza neriješenih pitanja u ovom predmetu, počevši od zahtjeva optuženog da se brani sam, što je odbijeno, do zahtjeva da Sud imenuje novog branioca. Optuženi je također tražio da mu se sudi na Okružnom sudu Trebinje, što je Sud odbio.

Radovan Stanković se tereti za zločine počinjene nad muškarcima zatočenicima Kazneno popravnog Doma Foča, te zlostavljanje i silovanje žena zatočenih na više lokacija koje su pretvorene u logore. Prema optužnici,Stanković je bio pripadnik elitne srpske paravojne jedinice. Uhapšen je 9. jula 2002. godine i prebačen u Hag, a potom 29. septembra prošle godine u Sarajevo.