Članak

Nastavak suđenja Jankoviću

14. Jula 2006.00:18
Očekuje se izjašnjenje o krivnji Gojka Jankovića po dodatnoj optužnici, te nastavak saslušanja u već započetom predmetu. Nastavljaju se suđenja Draganu Damjanoviću, Radovanu Stankoviću i 11 optuženih za genocid u selu Kravica.

This post is also available in: English

Gojko Janković, kojem se sudi za ratne zločine počinjene u Foči, izjasnit će se o krivnji po dodatnoj optužnici naredne sedmice.

Tužilaštvo BiH je 4. jula 2006.g. na postojeću optužnicu Jankoviću dodalo novu koju je Sud i potvrdio, te će mu se suditi za silovanje još jedne Bošnjakinje u Foči.

U novoj optužnici se navodi da je Janković u periodu između aprila 1992. godine i februara 1993. godine, kao vođa paravojne grupe, “naređivao, činio, pomagao ili podsticao silovanje jedne žene bošnjačke nacionalnosti”.

Suđenje po staroj optužnici nastavlja se 18. jula. Janković se tereti da je komandovao grupom vojnika koja je izvršila napad na civile koji su se krili u šumi, zarobili najmanje 30 žena i sedam muškaraca, te ubili sve muškarce.

U ponedjeljak, 17. jula, pred Sudom BiH pojavit će se Radmilo Vuković. Ovo će biti njegovo prvo pojavljivanje pred Sudom BiH nakon što je uhapšen u aprilu ove godine pod sumnjom da je počinio zločine na području Foče.

Iduće sedmice, 17. i 18. jula nastavit će se suđenje i Draganu Damjanoviću optuženom za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima u Vogošći kraj Sarajeva.

Na glavnom pretresu koji je utoku, Tužilaštvo BiH je dosad izvelo 9 svjedoka, bivših logoraša iz Vogošće. Svi su identifikovali Damjanovića i povezali ga sa ubistvima i zlostavljanjem civila u ovoj sarajevskoj općini tokom rata. Potvrdili su da je Damjanović, iz grupe od 20 civila, izdvojio pet muškaraca koji su odvedeni prema linijama na Žuči i od tada im se gubi svaki trag.

Odbrana je zahtijevala da Sud preuzme troškove za njihov rad jer je optuženi nezaposlen i nije u mogućnosti da plati. Sud će o ovom zahtjevu odlučiti nakon što odbrana izvrši procjenu materijalnog stanja optuženog.

Tužilaštvo 20. i 21. jula nastavlja iznošenje dokaza protiv jedanaestorice bosanskih Srba optuženih za genocid u selu Kravica u Srebrenici.

Optužnica ih tereti da su direktno i lično odgovorni za masakr nenaoružanih civila i bespomoćnih zatočenika.

Prošle sedmice se kao jedan od svjedoka Tužilaštva pojavio i Marko Aleksić. Aleksić je pristao da svjedoči nakon što mu je Tužilaštvo BiH obećalo imunitet od krivičnog gonjenja.

n je u unakrsnom ispitivanju promijenio iskaz, tvrdeći da su mu pripadnici SIPA-e ”iznudili” neke odgovore te da je ”bio obmanjen”.

I naredne sedmice, iza zatvorenih vrata, nastavlja se suđenje Radovanu Stankoviću koji se tereti za zločin protiv čovječnosti počinjene nad Bošnjacima u Foči. Optužnica uključuje odvođenje u ropstvo, zatvaranje ili drugo oduzimanje fizičke slobode, mučenje, silovanje i druge oblike teškog seksualnog nasilja.

Sudsko vijeće je od samog početka odlučilo zatvoriti za javnost ovaj proces dajući ispriku da je potrebno dodatno zaštiti svjedoke.

This post is also available in: English