Članak

Šimšić: Suočenje svjedoka Odbrane i Tužilaštva

12. Juna 2006.01:40
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je zatražilo dopunu dokaznog postupka, te pozvalo jednog svjedoka odbrane i jednog svjedoka Tužilaštva na suočenje u sudnici.

This post is also available in: English

Elmasa Ahmetspahić, svjedokinja Tužilaštva, u iskazu datom tokom izvođenja dokaza povezala je svjedoka odbrane Slavišu Jovanovića i optuženog Bobana Šimšića rekavši da su njih dvojica 25. jula 1992. godine u selu Velji Lug pucali po civilima i palili kuće.

«Sjećam se svega i nikada neću zaboraviti», rekla je na suočenju Elmasa Ahmetspahić tvrdeći kako je ispred svoje kuće 25. jula 1992. godine vidjela njih dvojicu. «Čula su se dva rafala i onda je Slaviša rekao ‘Bobane, ubio sam dvije a jedna mi je pobjegla’», rekla je Ahmetspahić vidno potresena.

Slaviša Jovanović, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske, je 13. aprila 2006. godine pred Sudom, u svojstvu svjedoka odbrane, negirao ove optužbe tvrdeći da je u tom periodu bio na liječenju u Srbiji.

U toku suočenja, Jovanović je optužio svjedokinju Tužilaštva da ne govori istinu.

«Odgovorno tvrdim da lažete i samim tim štitite direktne učesnike», rekao je Jovanović.

Prema navodima optužnice, 25. jula Boban Šimšić je zajedno sa desetak drugih srpskih vojnika i policajaca učestvovao u napadu na selo Velji Lug, te su u tom napadu ubili nekoliko civila, palili kuće Bošnjaka koje su potom odveli i protuzakonito zatvorili u prostorije Osnovne škole Hasan Veletovac.

Tužilaštvo je Sudskom vijećupriložilo nove dokaze među kojima i izvještaj Tužilaštva Srbije u kojem sepotvrđuje da je Slaviša Jovanović bio u Srbiji u periodu od 09.07. do20.07.1992. godine na liječenju u bolnici.

U izvještaju se dalje navodi kaoje sestra Slaviše Jovanović izjavila da je narednih mjesec dana proveo kod nje radi oporavka, o čemu nema zvaničnih dokaza.

Nova svjedokinja Tužilaštva, Ramiza Šabanović, prepoznala je optuženom osobu koja joj je zapalila kuću u julu 1992. godine.

«Boban je bio među tim vojnicima i on mi je zapalio kuću», rekla je Šabanović.

U unakrsnom ispitivanju Šabanović je rekla da su svi vojnici koji su bili oko njene kuće imali čarape na glavi te da ih je bilo teško prepoznati, zbog čega je advokat odbrane Veljko Čivša izrazio sumnju u iskaz ove svjedokinje.

Nastavak glavnog pretresa je 19. juna.

This post is also available in: English