Članak

Svjedokinja: Samardžija je doveo Bošnjake u školu

8. Juna 2006.05:36
Svjedokinja Tužilaštva vidjela je optuženog Marka Samardžiju kako sa nekoliko vojnika odvodi muškarce u Osnovnu školu u selu Biljani, odakle su, prema navodima optužnice, odvedeni na strijeljanje.

This post is also available in: English

Marko Samardžija je učestvovao u dovođenju zarobljenih Bošnjaka civila u Osnovnu skolu u selu Biljani, rekla je svjedokinja Tužilaštva.

Svjedočeći u predmetu koji se vodi pred Sudom BiH protiv bivšeg pripadnika vojske bosanskih Srba za zločine počinjene na području općine Ključ, Hatidža Ćehić je potvrdila da je bila prisutna kada je Samardžija privodio bošnjačke civile.

Ćehić je rekla Sudskom vijeću da su joj 10. jula 1992. godine srpski vojnici iz kuće uselu Biljani odveli dva sina i zatočili ih u Osnovnoj školi u ovom selu. Ona je zajedno sa drugim ženama odvedena ispred seoske trgovine, koja se nalazila u neposrednoj blizini škole.

“Stajala sam kod trgovine kao i sve protjerane žene iz sela i gledala kako Marko Samardžija zajedno sa ostalim vojnicima dovodi muškarce u školu”, kazala je Ćehić.

“Išli su iz pravca sela Brkići. Vidjela sam Marka Samardžiju kako prati kolonu. Odveo ih je pred školu”, nastavila je svoju priču ova svjedokinja.

“Preko puta trgovine ponovo se pojavio Samardžija sa nekom sveskom u ruci i obratio se svojim vojnicima.” Svjedokinja nije znala šta je bio sadržaj napisan u svesci koju je optuženi navodno imao sa sobom.

Muškarci koji su bili zatočeni u školi u Biljanima su odvedeni i ubijeni u obližnjim selima, navodi se u optužnici. Među ubijenim su i dvojica sinova svjedokinje Ćehić. Njihova tijela pronađena su u grobnicama “Lanište” i “Crvena zemlja” nakon rata.

Druga svjedokinja, Amira Ćehić, je danas svjedočila o ubistvu sedam članova prodice Džaferagić. “Prolazili smo pokraj kuće Šemse Džaferagića i nikada neću zaboraviti koliko sam leševa tu vidjela. Tijela je bilo i po putu. Zbog straha sam se vratila u svoju kuću”, kazala je Amira Ćehić dodavši da su se tu noć čuli bageri i kamioni.

“Ujutro su mi došle komšinice i rekle da tijela na putu i ispred kuće Džaferagića više nema” rekla je ona.

Treći svjedok Tužilaštva na današnjem ročištu bio je Smail Džaferagić, rodom iz Biljana, koji je kao zaposlenik policije u Ključu 1995. godine uzimao izjave od preživjelih iz ovog sela.

“Svi su govorili kako je Marko Samardžija odgovoran za ono što se desilo u Biljanima, te da je bio komandir Saničke brigade”, rekao je Džaferagić. On je dodao kako se uvjerio u te tvrdnje kada je nedugo nakon toga došao u posjed pisanog dokumenta koji je potvrdio izjave svjedoka.

“U dokumentu je stojalo kako srpski narod ne smije dopustiti da bude ugrožen, te da treba odgovoriti na sva ubistva koja su kroz istoriju počinjena nad srpskim narodom. Dokument je potpisao Marko Samardžija”, rekao je ovaj svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. juni.

This post is also available in: English