Vijesti


Zukić i ostali: Odbrana Amira Zukića traži oslobađajuću presudu 23. Maja 2022. Vijest Završnom riječi Odbrane Amira Zukića, koja je zbog nedostatka dokaza i prekršaja prava na imunitet zatražila oslobađajuću presudu, pred Općinskim sudom u Sarajevu nastavljeno je suđenje za zloupotrebe položaja pri zapošljavanju u javnim preduzećima.
Disciplinski postupak protiv Grčevića: Svjedok rekao da predsjednik suda nije davao sugestije 23. Maja 2022. Vijest Pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) u postupku protiv Jadranka Grčevića, predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta BiH, svjedočio je sudija Velibor Milićević.
Subotić i ostali: Arome za nargilu nisu evidentirane na graničnom prelazu u BiH 23. Maja 2022. Suđenje U nastavku suđenja Špiri Subotiću i Ahmedu Bešireviću, koji se terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja i primanje dara i drugih oblika koristi, svjedoci Državnog tužilaštva su ispričali kako su došli do informacija o grupi koja je nelegalno uvozila akcizne proizvode u Bosnu i Hercegovinu.
Presuda Hadžibegoviću po optužnici za primanje mita zakazana za 27. maj 23. Maja 2022. Suđenje U završnoj riječi na suđenju Tariku Hadžibegoviću, stručnom saradniku u Okružnom javnom tužilaštvu (OJT) u Banjoj Luci koji je optužen za krivično djelo “primanje mita”, tužilac Goran Glamočanin rekao je da je iz dosadašnjeg toka suđenja u potpunosti dokazano da je optuženi kriv za djelo koje mu se stavlja na teret, dok Odbrana smatra da činjenični opis ne odgovara biću krivičnog djela za koje je optužen te traži oslobađajuću presudu.
Sutkinji Miri Vučetić godina i po zatvora za zloupotrebu položaja 23. Maja 2022. Vijest Okružni sud u Banjoj Luci osudio je bivšu sutkinju banjalučkog Osnovnog suda Miru Vučetić na godinu i po dana zatvora zbog produženog krivičnog djela “zloupotreba položaja ili ovlaštenja”. Ona je osuđena za pribavljanje lične imovinske koristi u iznosu od 2.400 konvertibilnih maraka (KM).
Trideset godina bez kazne za zločin u Lozju: Među žrtvama djevojčica i trudnica 23. Maja 2022. Vijest Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju i vjerskim programom porodice žrtava, udruženja civilnih žrtava rata i predstavnici lokalne i kantonalne vlasti prisjetili su se 40 civila iz naselja Lozje – Kokino Selo kod Goražda ubijenih u maju 1992. godine. Neke od porodica još uvijek tragaju za tijelima najmilijih, te apeliraju da se ovaj zločin ne smije zaboraviti i ne smije ostati nekažnjen.
Abdić i ostali: Presuda za ubistvo generala Šantića 23. maja 20. Maja 2022. Suđenje Pred Kantonalnim sudom u Bihaću, Odbrane Hamdije Abdića i ostalih optuženih za ubistvo Vlade Šantića, generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) regije Bihać, počinjeno 1995. godine, zatražile su odbacivanje optužbi i donošenje oslobađajuće presude, zbog – kako su naveli u završnim riječima – manjkave optužnice, nedostatka dokaza i zastarjelosti postupka.
Obustavljen postupak protiv Ranka Češića 20. Maja 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je sredinom aprila 2022. zbog smrti obustavio postupak protiv Ranka Češića, optuženog za zločine počinjene u Brčkom i ranije osuđenog pred Haškim tribunalom na 18 godina zatvora, saopćeno je danas iz ove institucije.
“Fond Memorijala” i BIRN BiH partneri u edukaciji mladih: Baza sudski utvrđenih činjenica za obrazovanje 20. Maja 2022. Vijest Javna ustanova “Fond Memorijala Kantona Sarajevo” i Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potpisali su Memorandum o partnerstvu, u okviru kojeg će se sadržaj BIRN-ove baze sudski utvrđenih činjenica ustupiti na korištenje za edukaciju učenika osnovnih i srednjih škola, ali i drugih posjetilaca objekata “Fonda Memorijala”.
U ponovljenom postupku Fahrudin Radončić ostao pri tužbi protiv BiH zbog pritvora i mjera zabrane 20. Maja 2022. Vijest Na ponovljenom postupku pred Upravnim odjeljenjem, nakon što je Drugostepeno vijeće Državnog suda predmet u kojem je Fahrudin Radončić tužio Bosnu i Hercegovinu vratilo na ponovni postupak, tužitelj je ponovo zatražio naknadu nematerijalne štete u iznosu od 30.000 KM.