Vijesti


U Koritniku kod Višegrada obilježena 30. godišnjica zločina 7. Augusta 2022. Vijest Porodice žrtava i preživjeli mještani Koritnika kod Višegrada obilježili su u subotu 30 godina od zločina u kojem je prema podacima udruženja 57 civila živo spaljeno ili ubijeno, od čega 14 djece.
Obilježena 30. godišnjica od početka zatvaranja logora Omarska 6. Augusta 2022. Vijest Na mjestu bivšeg logora „Omarska“ u blizini Prijedora obilježena je 30. godišnjica od početka zatvaranja logora uz podsjećanje da su na tom mjestu počinjeni neki od najstrašnijih zločina o kojima je i dalje potrebno govoriti.
Podnesena disciplinska tužba protiv Sabine Sarajlije 5. Augusta 2022. Vijest Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) podnio je disciplinsku tužbu protiv Sabine Sarajlije, glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo zbog, između ostalog, nemara u vršenju službene dužnosti.
Obilježena godišnjica ubistava 124 logoraša u Hrastovoj glavici kod Sanskog Mosta 5. Augusta 2022. Vijest U organizaciji nekoliko udruženja logoraša iz Bosne i Hercegovine danas je obilježena 30. godišnjica zločina počinjenih na lokaciji prirodne jame Hrastova glavica kod Sanskog Mosta, gdje su ubijena 124 logoraša s područja općine Prijedor.
Malku Koromanu potvrđena oslobađajuća presuda za zločine na području Pala 5. Augusta 2022. Vijest Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je drugostepenu presudu, kojom je, kao neosnovana, odbijena žalba Državnog tužilaštva i Malki Koromanu potvrđena oslobađajuća presuda po optužnici za ratne zločine na području Pala.
U Stocu obilježavanje godišnjice zločina u “Koštanoj bolnici” 4. Augusta 2022. Vijest U četvrtak navečer će se ispred “Koštane bolnice” u Stocu obilježiti 29. godišnjica zločina počinjenih u ovom objektu i Dan logoraša općine Stolac, nakon čega će biti održana promocija knjige Udruženja logoraša Stolac posvećene stradanju i patnji zatočenika u četiri logora u Hercegovini.
Uložene žalbe na osuđujuću presudu Veljku Papiću 3. Augusta 2022. Vijest Federalno tužilaštvo predložilo je da se žalba Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu uvaži i da se Veljku Papiću, osuđenom na dvije godine zatvora za zločine počinjene 1993. i 1994. u sarajevskim naseljima Grbavica i Kovačići, izrekne kazna zatvora u dužem vremenskom trajanju, dok je Odbrana uložila žalbu.
Izložba portreta pokojnog fotografa Zorana Kanlića iz perioda opsade od danas u Sarajevu 2. Augusta 2022. Vijest Povodom druge godišnjice smrti fotografa Zorana Kanlića, izložba fotografija snimljenih tokom opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine bit će otvorena večeras u Sarajevu.
Narcis Džumhur i ostali: Vještak smatra da je rekonstrukcija bila racionalnije rješenje 2. Augusta 2022. Suđenje Obnovljeno suđenje bivšem direktoru “Željeznica Federacije” Narcisu Džumhuru i drugima optuženim za zloupotrebe položaja i sklapanja štetnih ugovora, nastavljeno je preslušavanjem snimka iznošenja nalaza i mišljenja vještaka ekonomsko-finansijske struke.
Tužilaštvo BiH uložilo žalbu na oslobađajuću presudu Vikiću i ostalima za zločin u Sarajevu 2. Augusta 2022. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je žalbu Apelacionom odjeljenju Državnog suda na presudu kojom su Dragan Vikić, Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić oslobođeni optužbi za zločin protiv ratnih zarobljenika, odnosno ubistva osam pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) u sarajevskom Velikom parku 22. aprila 1992. godine.