Vijesti


Potvrđene optužnice zbog falsifikovanja isprave te izborne prevare tokom lokalnih izbora 2020. godine 6. Jula 2022. Vijest Osnovni sudovi u Derventi i Doboju potvrdili su dvije optužnice zbog neovlaštenog korištenja ličnih podataka i falsifikovanja isprave te zbog izborne prevare u postupku izbornih aktivnosti za lokalne izbore 2020. godine.
Udruženje žrtava i svjedoka genocida: Tri desetljeća bez optužnica za opsadu Sarajeva 5. Jula 2022. Vijest Skoro tri desetljeća Državno tužilaštvo nije podiglo optužnicu za opsadu Sarajeva i zločine nad građanima tokom proteklog rata, istaknuto je konferenciji za medije povodom promocije brošure “Sarajevo – 30 godina bez optužnice” Udruženja žrtava i svjedoka genocida.
Izložba “Srebrenica – Hronologija jednog genocida”: Sudski utvrđenim činjenicama protiv negiranja 5. Jula 2022. Vijest Jedino sredstvo borbe protiv revizionizma je stalno podsjećanje na sudski utvrđene činjenice o prošlosti, rečeno je na promociji digitalne izložbe “Srebrenica – Hronologija jednog genocida” i resursa arhivskih materijala Haškog tribunala i Mehanizma koju je u Sarajevu danas predstavio Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI).
Disciplinski postupak protiv tužioca Vladimira Simovića zatvoren za javnost 5. Jula 2022. Vijest Disciplinski postupak protiv tužioca Državnog tužilaštva Vladimira Simovića, koji se tužbom Ureda disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) tereti za iznošenje neprimjerenih komentara, zatvoren je za javnost.
Zukić i ostali: Izricanje presude zakazano za 29. juli 4. Jula 2022. Suđenje Izricanje prvostepene presude na suđenju za zloupotrebe položaja pri zapošljavanju u javnim preduzećima zakazano je za 29. juli 2022. godine, nakon što je pred Općinskim sudom u Sarajevu glavni pretres u ovom predmetu okončan iznošenjem završnih riječi Odbrana Eseda Džananovića i Asima Sarajlića, čiji branioci su za njih zatražili oslobađajuće presude.
Delegacija EU u BiH: Rad Instituta za nestale osobe važan za stabilnu budućnost 4. Jula 2022. Vijest Zamjenica šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini Ekatarina Dorodnova je nakon sastanka sa članovima Kolegija direktora izrazila podršku radu Instituta za nestale osobe (INO), važnom za stabilnu budućnost zemlje, i njihovom nediskriminatornom načinu potrage i identifikacije nestalih osoba.
Krajem sedmice statusna konferencija pred početak suđenja Asimu Sarajliću i ostalima 4. Jula 2022. Vijest Općinski sud u Sarajevu zakazao je za petak, 8. jula, statusnu konferenciju u predmetu protiv Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića, optuženih za davanje dara i drugih oblika koristi, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Nova disciplinska tužba protiv tužiteljice Gordane Tadić 4. Jula 2022. Vijest Ured disciplinskog tužioca (UDT) podnio je disciplinsku tužbu protiv Gordane Tadić, tužiteljice Državnog tužilaštva, zbog objave iz aprila ove godine u kojoj tvrdi kako je tokom sastanka nosilaca najviših pravosudnih funkcija, održanog u kompleksu pravosudnih institucija, na nju vršen pritisak.
Mirza Ademaj i ostali: Inspektorski zapisnici bez izlaska na teren 4. Jula 2022. Suđenje Saslušanjem svjedoka sa imunitetom i vještaka, te materijalnim dokazima, Tužilaštvo Kantona Sarajevo dokazivat će da su Mirza Ademaj, Edina Busuladžić i Alzira Hota, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove, te posrednik Enes Zijadić počinili više koruptivnih djela.
Naredne sedmice izjašnjenje o krivici za zločine počinjene na području Ilidže i Hadžića 1. Jula 2022. Vijest Branislav Gavrilović zvani Brne, koji se tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen na području Ilidže i Hadžića tokom 1992. i 1993. godine, u ponedjeljak bi se pred Sudom Bosne i Hercegovine trebao izjasniti o krivici.