Vijesti


“Porodično okupljanje”: Održana treća Povorka ponosa u Sarajevu 25. Juna 2022. Vijest Na trećoj Povorci ponosa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine organizatori su poručili kako je njihova borba usmjerena protiv nejednakosti LGBTIQ osoba u bh. društvu, zatraživši donošenje zakona kojim bi ova nejednakost bila otklonjena, a u tim zahtjevima pridružili su im se i članovi porodica.
U Sarajevu održani protesti prije Povorke ponosa 25. Juna 2022. Vijest Nekoliko sati prije održavanja treće bh. Povorke ponosa, održan je i protest “Vratite nam dugu” koji je organizovao bivši selefijski daija i vođa vjerskog političkog pokreta Sanin Musa.
Iduće sedmice početak suđenja za zločin na području Nevesinja 24. Juna 2022. Vijest Pred Sudom Bosne i Hercegovine u srijedu, 29. juna, počinje suđenje za ubistva oko 100 žrtava bošnjačke nacionalnosti počinjena u mjestu Zijemlje, između Nevesinja i Mostara.
Seni Hamzabegović potvrđena oslobađajuća presuda za finansiranje terorizma 24. Juna 2022. Vijest Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je drugostepenu presudu, kojom je kao nesnovana odbijena žalba Državnog tužilaštva i Seni Hamzabegović potvrđena oslobađajuća presuda po optužnici za finansiranje terorističkih aktivnosti.
Suđenje Džombiću: Potraživanje odštete više od 24 miliona 24. Juna 2022. Suđenje Na suđenju Aleksandru Džombiću, bivšem premijeru Vlade Republike Srpske, pred Okružnim sudom u Banja Luci prezentiran je prijedlog imovinskopravnog zahtjeva uz ostvarivanje privremenih mjera obezbjeđenja u kom se navodi da Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRB RS) potražuje od “Energolinije” više od 24 miliona konvertibilnih maraka (KM) zbog neisplaćivanja kredita i štete koju je banka pretrpjela.
Michelle Bachelet, visoka komesarka UN-a: Negiranje genocida u Srebrenici je posebna vrsta govora mržnje 24. Juna 2022. Vijest Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal, ali se još uvijek suočava sa segregacijom i diskriminacijom zasnovanom na spolu, etničkoj pripadnosti, seksualnoj orijentaciji, zbog čega je neophodan adekvatan rad svih institucija i pojedinaca na promoviranju ljudskih prava, kazala je Michelle Bachelet, visoka komesarka Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava, na kraju svoje posjete BiH.
Agius odlazi i mijenja se Vijeće: Presuda Stanišiću i Simatoviću za godinu dana 23. Juna 2022. Suđenje Usljed odlaska Carmela Agiusa sa funkcije predsjednika Mehanizma za krivične sudove (MMKS), doći će do promjene Žalbenog vijeća kojim predsjedava u predmetu Jovice Stanišića i Franka Simatovića, rečeno je na današnjoj statusnoj konferenciji.
Potrebna veća zaštita prijavitelja korupcije i ohrabrenje onih koji nepravilnosti žele prijaviti 23. Juna 2022. Vijest Donošenje zakona o zaštiti prijavitelja korupcije u Federaciji Bosne i Hercegovine, redefiniranje koncepta “dobre volje” te reagiranje nadležnih institucija na prijave korupcije kako bi se ohrabrili oni koji žele ukazati na određene nepravilnosti, neke su od preporuka konferencije organizirane povodom Međunarodnog dana “zviždača”.
Vijest proruskih i ruskih portala o razmjeni Mladića i Karadžića za zarobljenike jeste dezinformacija, tvrde stručnjaci 23. Juna 2022. Vijest Pravnici i historičari kao dezinformaciju i insinuaciju ocjenjuju vijest o ideji razmjene Radovana Karadžića i Ratka Mladića, osuđenih za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, za zarobljene oficire u Ukrajini, koju su proteklih dana plasirali pojedini popularni mediji u regionu i Rusiji.
Organizatori Povorke ponosa u Sarajevu raduju se “porodičnom okupljanju” 23. Juna 2022. Vijest Glavni grad BiH će 25. juna biti domaćin trećoj Povorci ponosa, s posebnim naglaskom na zbližavanje porodica sa queer članovima.