Vijesti


Ljevičarski ekstremizam u blagom porastu ali sa relativno niskim nasiljem 30. Novembra 2021. Vijest Uprkos sumnjama među određenim državnim zvaničnicima da se nedovoljno pažnje posvećuje ljevičarskom ekstremizmu, on se ne može porediti sa desničarskim ili džihadističkim nasilnim ekstremizmom, navodi se u publikaciji Međunarodnog centara za protuterorizam.
Potrebna je ujednačena sudska i tužilačka praksa pristupa informacijama 30. Novembra 2021. Vijest Potrebno je da se tužilaštva u Bosni i Hercegovini otvore prema javnosti, kao i da se ujednači praksa sudova o slobodi pristupa informacijama, rečeno je, između ostalog, na Forumu integriteta o pravosuđu koji je organizovao Transparency International u BiH.
sudnica Hamzabegović: Vještačenje bankovnih računa i mobilnih telefona optužene 30. Novembra 2021. Suđenje Na suđenju Seni Hamzabegović, optuženoj za finansiranje terorističkih aktivnosti, vještakinja Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pročitala je poruke sa tri mobilna telefona oduzeta od optužene, dok je vještakinja ekonomske struke iznijela nalaz i mišljenje o prometu sredstava sa njenih bankovnih računa.
Aktivista neformalne grupe “Pravda za Davida” sutra predaje dopunu krivične prijave zbog hapšenja 30. Novembra 2021. Vijest Osnovni sud u Banjaluci oslobodio je, zbog nedokazanih navoda iz prijave, banjalučkog aktivistu Ozrena Perduva odgovornosti za kršenje Zakona o javnom okupljanju u julu prošle godine kada ga je policija uhapsila na Trgu Krajine dok je davao izjavu medijima. Perduv najavljuje dopunu krivične prijave koju je zbog tog hapšenja ranije podnio.
Drena Marin osuđena na deset mjeseci zatvora i zabranu vršenja dužnosti sudije 30. Novembra 2021. Suđenje Sutkinja Okružnog suda u Prijedoru Drena Marin proglašena je krivom što je kao postupajući sudija u predmetima protiv maloljetnih lica donosila rješenja kojima je svoju sestru Sandu Zubanović imenovala za branioca po službenoj dužnosti, te je osuđena na deset mjeseci zatvora i zabranu vršenja dužnosti sudije u periodu od dvije godine.
Uhapšeno devet osoba za ratne zločine počinjene na području Bosanskog Novog 30. Novembra 2021. Vijest Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su devet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili zločin protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Bosanskog Novog.
Preminuo Redžep Karišik, jedini preživjeli svjedok strijeljanja na Uborku 30. Novembra 2021. Vijest Redžep Karišik, koji je preživio jedan od prvih masovnih zločina u Bosni i Hercegovini nad civilima Mostara, preminuo je jučer, 29. novembra u 70. godini života, saopšteno je iz Udruženja porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini u Mostaru.
Pronađeni posmrtni ostaci u Doboju: Ekshumacija će se nastaviti 29. Novembra 2021. Vijest Tokom ekshumacije u mjestu Gavrići u općini Doboj, pronađeni su posmrtni ostaci ljudskog porijekla, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
U Kantonu Sarajevo se izdaju dozvole za gradnju bez ispunjavanja uslova 29. Novembra 2021. Vijest Odobrenja za izgradnju izdaju se bez ispunjenja uvjeta investitora u vezi sa zaštitom okoliša, a privatni interes daleko je iznad javnog dok se planski dokumenti donose bez zadovoljenja urbanističkih standarda, navodi se u Inicijativi za formiranje interresorne radne grupe u oblasti gradnje i prostornog planiranja Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.
Amir Zukić i ostali: Karavdićeva Odbrana uložila više od 60 dokaza 29. Novembra 2021. Suđenje U nastavku suđenja sedmorici optuženih za zloupotrebu položaja pri zapošljavanju u javnim preduzećima pred Općinskim sudom u Sarajevu, Odbrana Ramiza Karavdića je uložila više od 60 materijalnih dokaza.