Vijesti


Naredne sedmice završna riječ Tužilaštva na suđenju Drekoviću 3. Februara 2023. Vijest Državno tužilaštvo će sljedeće sedmice pred Sudom Bosne i Hercegovine iznijeti završnu riječ na suđenju Ramizu Drekoviću, koji se tereti za zločine počinjene u Kalinoviku.
Dujmović: Okončan dokazni postupak Tužilaštva 3. Februara 2023. Suđenje Na suđenju Zori Dujmović, federalnoj ministrici kulture i sporta, optuženoj za zloupotrebu položaja, odnosno zapošljavanje četiri savjetnika koji nisu ispunjavali uslove, sarajevsko Kantonalno tužilaštvo uložilo je set materijalne dokumentacije čime je okončalo svoj dokazni postupak.
Izricanje presude Asimu Sarajliću i ostalima 10. februara 3. Februara 2023. Suđenje Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je u završnim riječima na suđenju za davanje dara i drugih oblika koristi zatražilo osuđujuću presudu za Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića, dok su branioci predložili njihovo oslobađanje.
Tužilac Branko Bjelajac odbio da se izjasni o krivici 2. Februara 2023. Suđenje Branko Bjelajac, tužilac u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka, odbio je danas da se izjasni o krivici po optužnici koja ga tereti za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.
Ratni logor “Kon-Tiki” postaje muzej 2. Februara 2023. Vijest Objekat nekadašnjeg logora “Kon-Tiki” predat je Vladi Kantona Sarajevo, koja će ga preurediti u muzej posvećen čuvanju sjećanja na nezakonito zatočene i zlostavljane civile.
Mumović: Izricanje presude za zločine u Vlasenici 9. februara 1. Februara 2023. Suđenje Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu zatražilo je u završnoj riječi da Stevo Mumović bude proglašen krivim za zločine počinjene na području Vlasenice u maju 1992., dok je Odbrana predložila njegovo oslobađanje. Okružni sud u Istočnom Sarajevu je izricanje presude zakazao za 9. februar.
Sutra ročište za izjašnjenje o krivnji tužioca Branka Bjelajca 1. Februara 2023. Vijest Pred Okružnim sudom u Banjoj Luci 2. februara je zakazano ročište na kojem bi se Branko Bjelajac, tužilac Okružnog javnog tužilaštva u tom gradu, trebao izjasniti o optužbama za krivično djelo “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja na način da je zbog nepostupanja jednom licu nanio korist, a drugom štetu”, rečeno je za BIRN Bosne i Hercegovine.
Dušan Sladojević i Risto Lečić “Ravnogorci” otkupljuju zatvorsku kaznu za izazivanje mržnje u Višegradu 31. Januara 2023. Vijest Dušan Sladojević i Slavko Aleksić otkupljuju kaznu zatvora od pet mjeseci na koju su osuđeni zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
BiH najgora u regionu po indeksu percepcije korupcije za 2022.: Transparency International 31. Januara 2023. Vijest Bosna i Hercegovina ponovo je nazadovala i zauzima ubjedljivo najniže mjesto u regionu i treće najgore mjesto u Evropi po percepciji njenih građana o korupciji, stoji u ovogodišnjem istraživanju Transparency Internationala.
Cikotić: Komisija za utvrđivanje cijena oružja nije zasjedala 31. Januara 2023. Suđenje Na suđenju Selmi Cikotiću, bivšem ministru odbrane Bosne i Hercegovine, koji se tereti za zloupotrebu položaja kojom je državni budžet oštećen za oko 9,7 miliona konvertibilnih maraka, svjedoci su govorili o načinu realizacije ugovora sa kompanijom “Scout“ iz Zagreba.