Vijesti


Potvrđena oslobađajuća presuda Ramizu Drekoviću za zločine u Kalinoviku 22. Novembra 2023. Vijest Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu Ramizu Drekoviću, bivšem komandantu Četvrtog korpusa Armije BiH, kojom je oslobođen optužbi za ratni zločin protiv civila na području Kalinovika 1995. godine.
ISIL Određen pritvor osumnjičenom za ratovanje u Siriji i Iraku 21. Novembra 2023. Vijest Sud Bosne i Hercegovine odredio je pritvor Adnanu Ćatiću, osumnjičenom za organiziranje terorističke grupe, odnosno da je oko deset godina učestvovao na stranim ratištima Sirije i Iraka, saopćeno je iz ove institucije.
Blekić i ostali: Zbog teškog finansijskog stanja i dugova prodavali nekretnine “Vranice” 21. Novembra 2023. Suđenje Na suđenju u predmetu “Profit” za nezakonito sticanje oko 30 miliona konvertibilnih maraka, svjedoci sarajevskog Kantonalnog tužilaštva govorili su o vezi sa optuženim i različitim preduzećima iz optužnice, kao i o teškom stanju i prodaji nekretnina preduzeća “Vranica“.
Krajem decembra iznošenje dokaza u disciplinskom postupku protiv tužiteljice iz Bijeljine 20. Novembra 2023. Vijest Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća odlučila je da prihvati sve prijedloge dokaza Ureda disciplinskog tužioca, kao i Vere Lazić, tužiteljice Okružnog javnog tužilaštva iz Bijeljine koja se tereti za neizvršavanje zakonom propisanog uputstva nadređenog tužioca, osim ako bi izvršavanje takvog uputstva značilo kršenje zakona.
Uviđaj o pogibiji bicikliste obavljen bez prisustva tužioca 20. Novembra 2023. Vijest Na glavnoj raspravi po tužbi protiv Murisa Šabića, tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, svjedoci su ispričali kako je obavljen uviđaj saobraćajne nesreće sa smrtnom posljedicom bez izlaska tužioca na teren.
Tužilaštvo navodi da se osumnjičeni za terorizam u BiH vratio s isteklim pasošem 20. Novembra 2023. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Državnog suda da odredi pritvor Adnanu Ćatiću, osumnjičenom za krivično djelo “terorizam“, zbog opasnosti od bijega i uticaja na svjedoke.
Potvrđena optužnica protiv zamjenika pravobranioca Republike Srpske zbog zloupotrebe položaja 20. Novembra 2023. Vijest Okružni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu protiv Zorana Basraka, zamjenika pravobranioca Republike Srpske (RS) u Prijedoru, zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.
Obilježena mjesta stradanja i zatočenja u Rudom, Kalinoviku i Ilidži 20. Novembra 2023. Vijest Aktivisti iz Bosne i Hercegovine su uz podršku Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd obilježili tri lokacije stradanja i zatočeničkih objekata na području Rudog, Kalinovika i Ilidže, kako bi se ukazalo na patnje i solidarisalo sa žrtvama koje se bore za pravo na sjećanje.
Osumnjičeni za ratovanje u Siriji i Iraku predat Tužilaštvu 19. Novembra 2023. Vijest Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) predali su Tužilaštvu BiH Adnana Ćatića, koji je osumnjičen da je oko deset godina učestvovao na stranim ratištima Sirije i Iraka.
Obilježena godišnjica zatvaranja logora Manjača 18. Novembra 2023. Vijest Danas je oblježena 31. godišnjica raspuštanja logora na Manjači kod Banjaluke.