Vijesti


Obilježen Dan bijelih traka uz nadu za spomenikom ubijenoj djeci Prijedora 31. Maja 2024. Vijest Uz nade i želje da će naredne godine roditelji i preživjeli biti okupljeni ispred spomenika za 102 ubijene djece, u Prijedoru je obilježen Dan bijelih traka u znak sjećanja na sve ubijene stanovnike ovog grada.
Na sarajevskom groblju Bare ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe 31. Maja 2024. Vijest Na sarajevskom groblju Bare ekshumirani su posmrtni ostaci jedne osobe za koje se pretpostavlja da pripadaju osobi srpske nacionalnosti nestaloj 1992. godine, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Potvrđena oslobađajuća presuda za zločin u Bosanskoj Gradišci 31. Maja 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu Državnog tužilaštva i potvrdio prvostepenu presudu kojom je Rade Macura oslobođen optužbe za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Bosanske Gradiške u junu 1992. godine, potvrdio je njegov advokat Miodrag Stojanović za Detektor.
Izvještaj EU pokazuje da je BiH nazadovala u garantovanju slobode izražavanja i okupljanja 30. Maja 2024. Vijest Bosna i Hercegovina nazaduje u garantovanju slobode izražavanja i okupljanja, zaštiti novinara, manjina i garantovanju ravnopravnosti, pokazao je Godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava i demokratije u svijetu za prošlu godinu.
Uoči Dana bijelih traka, Prijedor slavi Dan odbrane grada 30. Maja 2024. Vijest Uoči obilježavanja Dana bijelih traka u Prijedoru, kada će se preživjeli sjećati žrtava 1992. godine i odnosa prema nesrpskom stanovništvu, Gradska uprava Prijedora – koja ne dozvoljava izgradnju spomenika ubijenoj djeci ovog grada -obilježila je Dan oslobađanja ’42. i obrane Prijedora ’92., poručujući da su se prije 32 godine oslobodili neprijatelja – paravojnih muslimansko-hrvatskih formacija.
Potvrđena optužnica za silovanje u Zvorniku 30. Maja 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Zdravka Čvorića, bivšeg rezervnog policajca, koji se tereti da je u julu 1992. godine silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u Diviču kod Zvornika.
Pudar: Zaposlenici BHANSA-e nisu preuzimali niti vraćali predočene iznose akontacija 29. Maja 2024. Suđenje Na suđenju za pronevjeru novca u Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), svjedoci su izjavili da nisu zaprimali niti vraćali iznose koji se navode na dokumentaciji pod njihovim imenima, a negirali su i potpise.
Povučen “Zakon o stranim agentima” sa glasanja, Dodik najavio vraćanje u proceduru 28. Maja 2024. Vijest Uprkos ranijim najavama, Vlada Republike Srpske povukla je takozvani Zakon o stranim agentima sa dnevnog reda sjednice entitetskog parlamenta u kome je prethodno najavljivan kao “revolucionarno rješenje za transparentnost nevladinih organizacija”, suprotno kritikama da je inspirisan ruskim načinom obračunavanja s neistomišljenicima.
Suđenje Aliji Delimustafiću i ostalima počelo iznova 28. Maja 2024. Suđenje U sarajevskom Kantonalnom sudu je, čitanjem dijela optužnice, iznova počelo suđenje Aliji Delimustafiću i ostalima koji se terete za organizovani kriminal, nezakonito knjiženje i preprodaju nekretnina te druga krivična djela, nakon što je došlo do izmjene zastupnika.
Počelo suđenje advokatici Vasviji Vidović 28. Maja 2024. Suđenje Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Odbrane, počelo je suđenje advokatici Vasviji Vidović koja se tereti za sprečavanje dokazivanja.