Vijesti


Predstavljene kontakt-tačke u tužilaštvima i policiji za sigurnost novinara u BiH 8. Jula 2024. Vijest U Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini predstavljena je redizajnirana internet stranica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća koja sadrži kontakte u tužilaštvima i policijskim agencijama za sigurnost novinara, čime se nastoji zaštititi sloboda govora te osigurati veće poštivanja prava novinara i medijskih radnika.
Zeljković i ostali: Marković pregovara o sporazumnom priznanju krivice 8. Jula 2024. Suđenje Na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavki tokom pandemije koronavirusa, u banjalučkom Okružnom sudu je rečeno da jedan od optuženih Saša Marković trenutno pregovara s Republičkim javnim tužilaštvom Republike Srpske o sklapanju sporazuma o priznanju krivice.
Memić i ostali: Nemogućnost korištenja heliodroma zbog visine hotela “Malak“ 8. Jula 2024. Suđenje Na suđenju bivšem načelniku općine Ilidža Senaidu Memiću i ostalima koji se terete za zloupotrebu položaja u građevinskim poslovima, svjedok Tužilaštva je izjavio da Fakultet nauke i tehnologije Univerziteta u Sarajevu (SSST) nije u mogućnosti koristiti heliodrom zbog visine hotela “Malak“.
Naredne sedmice presuda za zločin kod Ključa 5. Jula 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine naredne sedmice će izreći prvostepenu presudu trojici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske koji su optuženi za učešće u ubistvima civila u Velagićima kod Ključa 1992. godine.
Vrabac: Krajem jula završna riječ Tužilaštva 5. Jula 2024. Suđenje Ulaganjem materijalnih dokaza Optužbe i Odbrane okonačan je dokazni postupak protiv Mustafe Vrapca, nekadašnjeg zaposlenika Državnog tužilaštva koji se tereti za krivotvorenje službene isprave i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, te je početak iznošenja završnih riječi planiran za kraj jula.
Potvrđena optužnica za zločin u Kalenderovcima kod Dervente 5. Jula 2024. Vijest Okružni sud u Doboju potvrdio je optužnicu za zločin nad civilima u Derventi protiv bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske, Zorana Stojčića.
Zatraženo izricanje disciplinske mjere sutkinji iz Tuzle 4. Jula 2024. Vijest Ured disciplinskog tužioca je u završnoj riječi zatražio da se sutkinji Općinskog suda u Tuzli Vesni Aleksić izrekne adekvatna disciplinska mjera zbog dvogodišnjeg nepostupanja u hitnom predmetu, dok je prijedlog pravnog zastupnika tužene da se tužba u cijelosti odbaci.
Samir Nukić: U afektu napisao komentar na Facebooku 4. Jula 2024. Suđenje Samir Nukić, optuženi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, izjavio je da je komentar na društvenoj mreži Facebook ostavio u afektu i nepromišljeno, te nije razmišljao o posljedicama svojih djela.
Podignuta optužnica protiv Edina Podgore za terorizam 4. Jula 2024. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Edina Podgore za terorizam, odnosno jer je putem društvenih mreža prijetio napadom i širio poruke antisemitskog sadržaja.
Za VSTV prioritetno rješavanje krivičnih predmeta protiv nosilaca pravosudnih funkcija 3. Jula 2024. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine na vanrednoj sjednici je usvojilo zaključke prema kojima su sudovi i tužilaštva dužni prioritetno rješavati predmete koji se vode protiv nosilaca pravosudnih funkcija i dva puta godišnje dostavljati informacije o njihovom statusu.