Vijesti


Nizozemska komisija završila rad nakon naknada za 611 ubijenih žrtava genocida u Srebrenici 11. Jula 2024. Vijest Nakon duže od tri godine, završen je rad Komisije za naknadu štete Potočari, koja je bila zadužena za obeštećenje nizozemske vlade preživjelim članovima porodica žrtava genocida počinjenog u julu 1995, a dosuđeno je 2.337 naknada za 611 ubijenih.
Pudar: Računi bez potpisa 10. Jula 2024. Suđenje U nastavku suđenja Dejanu Pudaru za pronevjeru novca u Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), svjedok Državnog tužilaštva je negirao da je potpisao blagajničke dokumente koji su mu predočeni u sudnici.
Apel medijima da navode činjenice i kontekst u izvještavanju o genocidu u Srebrenici 10. Jula 2024. Vijest Saopštenje grupe novinara i novinarki povodom izvještavanja o godišnjici genocida u Srebrenici.
Na mladima čuvanje žrtava genocida u Srebrenici od zaborava 10. Jula 2024. Vijest Prenošenje istine o Srebrenici postaje odgovornost mladih generacija, koje istinu o onome što se dogodilo u julu 1995. moraju sačuvati od zaborava, rečeno je na konferenciji “Osnaživanje kroz sjećanje: Održavanje međugeneracijske odgovornosti”.
Advokati tvrde da im je isplata naknada počela u “mrvicama” iz Suda BiH 10. Jula 2024. Vijest Predsjednici Advokatskih komora Federacije i Republike Srpske kažu da je Sud Bosne i Hercegovine u manjim iznosima počeo s isplatama naknada advokatima koji postupaju po službenoj dužnosti, dok su iz Državnog suda potvrdili da se plaćanje vrši u skladu s raspoloživim sredstvima.
Izborni zakon Republike Srpske, prema opoziciji, namjerno čuvan u ladicama 10. Jula 2024. Vijest Objavljivanje Izbornog zakona Republike Srpske u Službenom glasniku, samo jedan dan nakon što ga je potpisao predsjednik entiteta Milorad Dodik, za predstavnike opozicije dokaz je da je riječ o obmani javnosti kako bi se kandidovali na lokalnim izborima ove godine.
Vijeće ministara BiH odgodilo provjeru imovine sudija i tužilaca 9. Jula 2024. Vijest Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) većinom glasova utvrdilo je u novom tekstu Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, koji će Ministarstvo pravde uputiti Državnom parlamentu na razmatranje po hitnoj proceduri.
Delimustafić i ostali: Naloženo privođenje optuženog Kapura 9. Jula 2024. Suđenje Suđenje Aliji Delimustafiću i ostalima za nezakonito knjiženje i preprodaju nekretnina odgođeno je jer se optuženi Kemo Kapur nije pojavio zbog bolesti, te je naloženo njegovo privođenje.
Odbijena disciplinska tužba protiv sutkinje Lejle Numanović 9. Jula 2024. Vijest Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) odbila je, kao neosnovanu, disciplinsku tužbu za nemar ili nepažnju u vršenju službene dužnosti protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu Lejle Numanović, potvrdio je za Detektor njen pravni zastupnik Mirnes Ajanović.
Na kolektivnoj dženazi u Potočarima ukop 14 žrtava genocida u Srebrenici 9. Jula 2024. Vijest Posmrtni ostaci 14 žrtava genocida, među kojima je jedan maloljetnik, bit će ukopani 11. jula u Potočarima, a nekoliko dana kasnije počet će i proces dodavanja naknadno pronađenih i identifikovanih kostiju ranije ukopanih Srebreničana.