Vijesti


Svako drugo dijete pretrpjelo neki oblik zlostavljanja na internetu 21. Marta 2024. Vijest Sigurnost na internetu ne postoji, zbog čega je neophodna izmjena zakonodavnog okvira, podizanje svijesti, uključivanje obrazovanja o digitalnom okruženju u nastavni plan i program te procesuiranje krivičnih djela, rečeno je na svečanoj promociji Dana sigurnijeg interneta.
Kapić: U pretresu nađene zastave Islamske države 21. Marta 2024. Suđenje Na suđenju za planiranje terorističkog napada u Zenici, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao da je učestvovao u pretresu kuće optuženog Mirze Kapića.
VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija da izbjegne provjeru imovinskih kartona 20. Marta 2024. Vijest Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) imenovali su predsjednike sudova danas, dva dana prije roka po kom stupa na snagu odredba Zakona o VSTV-u kojom se nalaže provjera imovine nosilaca pravosudnih funkcija, jer još nije formiran Odjel za provedbu po izvještajima.
Strateški pristup izgradnji mira među izazovima organizacijama civilnog društva 20. Marta 2024. Vijest Organizacije civilnog društva koje se bave mirovnim radom suočavaju se s nedostatkom strateškog pristupa, mirovnog obrazovanja, regionalne saradnje, međusobne solidarnosti i podrške, kao i glorifikacijom ratnih zločinaca.
Novalić dužan da se javi na izdržavanje kazne zatvora 20. Marta 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim se odbija žalba bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića za odgodu izvršenja četverogodišnje kazne zatvora zbog zloupotrebe prilikom nabavke respiratora tokom pandemije koronavirusa.
Sutkinju iz Tuzle tužba tereti da dvije godine nije postupala u predmetu 19. Marta 2024. Vijest Disciplinska komisija prihvatila je da se izvedu svi predloženi dokazi u postupku po disciplinskoj tužbi protiv sutkinje Opštinskog suda u Tuzli Vesne Aleksić zbog nemara ili nepažnje u vršenju službene dužnosti.
Tužiteljica Dejana Jovanović radila na dosta predmeta 19. Marta 2024. Vijest U nastavku disciplinskog postupka protiv Dejane Jovanović, tužiteljice Tužilaštva Brčko distrikta, svjedok je izjavio kako mu je poznato da je tužena radila na dosta predmeta.
Poruka mira za 30. godišnjicu od početka raspuštanja “Heliodroma“ 19. Marta 2024. Vijest Iako su i ove godine naišli na zatvorenu kapiju ispred objekta nekadašnjeg logora “Heliodrom“, bivši logoraši su obilježili 30. godišnjicu od početka raspuštanja te odali počast stradalima uz poruke mira – nisu naučili da mrze, ali zločini još uvijek nisu procesuirani.
Ruže u hladno martovsko jutro simbolično za reintegraciju Grbavice 19. Marta 2024. Vijest Polaganjem cvijeća na Mostu Suade i Olge i bacanjem ruža u Miljacku, obilježena je 28. godišnjica reintegracije sarajevskog naselja Grbavica, u kojem su tokom rata počinjeni brojni zločini, a što je konstatovano presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Suda Bosne i Hercegovine.
Vojin Pavlović negirao krivicu za izazivanje mržnje 18. Marta 2024. Suđenje Vojin Pavlović izjasnio se da nije kriv po optužnici koja ga tereti za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti zbog veličanja osobe osuđene za ratne zločine.