Vijesti


VSTV usvojio izmjene Pravilnika po preporuci međunarodnog stručnjaka 4. Juna 2024. Vijest Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća usvojene su izmjene i dopune Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u VSTV na osnovu kojeg će biti imenovan jedan ili više međunarodnih stručnjaka koji će vršiti provjeru svih konkursnih procedura za sudije i tužioce u Odjelu za provođenje postupka po izvještajima, koji još nije u funkciji.
Delimustafić i ostali: Ponovo pročitan isti dio optužnice 4. Juna 2024. Suđenje U sarajevskom Kantonalnom sudu ponovo je pročitan isti dio optužnice, nakon što je ranije iznova počelo suđenje Aliji Delimustafiću i ostalima, koji se terete za organizovani kriminal, nezakonito knjiženje i preprodaju nekretnina te druga krivična djela.
Premalo žena na rukovodećim pozicijama u BiH: Sposobne voditi sigurnosni sektor 4. Juna 2024. Vijest Potrebno je što više uključivati žene u sektor sigurnosti i na pozicije donosioca odluka, kako bi unijele žensku perspektivu u polja koja se tradicionalno smatraju muškim, poručeno je s Foruma građana i građanki za mir i sigurnost u Sarajevu.
Ustavni sud BiH djelomično uvažio apelaciju Ranka Debevca 4. Juna 2024. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine zaključio je da je došlo do povrede prava Ranka Debevca na nepristrasnost suda, dok je istom odlukom odbio njegovu i apelaciju Osmana Mehmedagića za određivanje pritvora te neadekvatnog tretmana tokom trajanja ove mjere.
Polovinom juna presuda za davanje lažnog iskaza 4. Juna 2024. Vijest Nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u završnoj riječi zatražilo osuđujuću presudu za optuženog koji se tereti da je kao zaštićeni svjedok u predmetu ratnog zločina dao lažni iskaz, a Odbrana zatražila uslovnu osudu, izricanje presude je zakazano za 18. juni.
Sutkinja iz Širokog Brijega sankcionisana smanjenjem plate 4. Juna 2024. Vijest Radmila Mandić, sutkinja Općinskog suda u Širokom Brijegu, sankcionisana je smanjenjem plate od deset posto na period od četiri mjeseca zbog više disciplinskih prekršaja.
Preminuo bivši glavni državni tužilac Goran Salihović 4. Juna 2024. Vijest Goran Salihović, bivši glavni državni tužilac, preminuo je sinoć, potvrdio je za Detektor njegov advokat Rifat Konjić i dodao da je o tome obavijestio sarajevski Kantonalni sud, u kojem se Salihoviću sudilo za zloupotrebu položaja, te se u narednom periodu očekuje odluka o obustavljanju postupka.
Revizionizam sve prisutniji u cijeloj regiji 3. Juna 2024. Vijest Revizionizam u dešavanjima ratnih devedesetih opasnost je koja je sve prisutnija u cijeloj regiji, pogotovo što se istorijske činjenice uzimaju prema odgovarajućoj situaciji, pogrešno se interpretiraju ili potiskuju, rečeno je na tribini “P(r)oricanje istorije“ koja je održana u Prijedoru.
Zatraženo razrješenje dužnosti tužioca Adisa Berbića 3. Juna 2024. Vijest Tužilac Kantonalnog tužilaštva u Zenici Adis Berbić priznao je nepostupanje u 83 predmeta zbog čega, pored ostalih otežavajućih okolnosti, kako je rečeno na disciplinskom ročištu, Ured disciplinskog tužioca zahtijeva najstrožiju kaznu – razrješenje dužnosti.
Vlada Federacije nabavlja vozila ukupne vrijednosti od oko milion i po maraka 3. Juna 2024. Vijest Služba za zajedničke poslove Federacije objavila je javni poziv za nabavku službenih automobila, čija ukupna vrijednost iznosi oko milion i po maraka.