Vijesti


Nakon 15 godina Tužilaštvo BiH donijelo odluku o nesprovođenju istrage za granatiranje Tuzle 14. Januara 2022. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donijelo je odluku o nesprovođenju istrage protiv pet osoba za koje je Fondacija “Istina pravda pomirenje” iz Tuzle podnijela krivičnu prijavu za granatiranje ovog grada od 1992. do 1995. godine.
TI BiH: Političke zloupotrebe i sukobi interesa u finansiranju udruženja i fondacija 13. Januara 2022. Vijest Iz budžeta na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini tokom posljednje dvije godine izdvojeno je preko 120 miliona konvertibilnih maraka (KM) za finansiranje udruženja i fondacija, a procedure u podjeli oko 15.000 grantova bile su netransparentne, novac se dijelio bez kriterija i javnog poziva, a dodatni problem su političke zloupotrebe i sukob interesa, pokazuje analiza Transparency Internationala.
Mutap i ostali Mutap i ostali: Različite informacije s mjesta nesreće 13. Januara 2022. Suđenje Na suđenju optuženima za prikrivanje dokaza, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričali su kako su obavljali uviđaj u februaru 2016., nakon informacija o “nezgodi” u Velikoj aleji na Ilidži kod Sarajeva, gdje su zatekli teško povrijeđenog mladića Dženana Memića i optuženu Alisu Ramić.
Novi neonacistički i desničarski grafiti u Prijedoru 13. Januara 2022. Vijest U prijedorskom naselju Tukovi, u kome uglavnom živi povratničko bošnjačko stanovništvo, pojavili su se uvredljivi grafiti na kojima su neonacistički ili ultradesničarski simboli. Dežurni tužilac zaključio je da nema elemenata krivičnog djela, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Milanko Kajganić učestvovao na obilježavanju godišnjice Generalnog tužilaštva Rusije 13. Januara 2022. Vijest Milanko Kajganić, vršilac dužnosti glavnog državnog tužioca, učestvovao je u Moskvi na obilježavanju 300. godišnjice od osnivanja Generalnog tužilaštva Rusije.
Tuzlanski kanton pokreće provjeru imovine političara, ali se otpori nastavljaju 13. Januara 2022. Vijest Usvajanje Zakona o kontroli imovine zvaničnika u Tuzlanskom kantonu obilježili su otpori, koji su doveli i do reakcije Američke ambasade u Bosni i Hercegovini. Sada kada je zakon usvojen, dio zastupnika najavljuje njegovo osporavanje na sudovima.
Podignuta optužnica za izborne prevare u Brčkom 12. Januara 2022. Vijest Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Jasmina Ravkića zbog trgovine uticajem u izbornom procesu i pripremanje prevare pri glasanju na lokalnim izborima 2020. godine.
Novalić i ostali: Prijetnje i pogrdne riječi za “malinara” 12. Januara 2022. Suđenje U nastavku suđenja za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, Odbrana je ispitivala svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine o prijetnjama i pogrdnim riječima koje je koristio za optuženog Fikreta Hodžića, kao i rastu cijena respiratora na tržištu u martu i aprilu 2020. godine.
Konačnim disciplinskim odlukama potvrđene kazne Mahmutu Švraki i Jezdimiru Spasojeviću 12. Januara 2022. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) potvrdilo je odluke drugostepenih disciplinskih komisija u predmetima protiv Mahmuta Švrake, koji je kažnjen smanjenjem plate od deset posto na tri mjeseca, i Jezdimira Spasojevića, koji je premješten s mjesta zamjenika glavnog tužioca na mjesto tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, te mu je izrečena javna opomena.
Policija u Doboju 9. januara legitimisala članove vjerske političke stranke i povratnika sa sirijskog ratišta 12. Januara 2022. Vijest Policija u Republici Srpskoj je na dan obilježavanja 9. januara na putu za Banjaluku legitimisala članove političkog pokreta “Vjera Narod Država”, među kojima i pristalicu ranije osuđenog za ratovanje u Sirijij, jednu osobu sankcionisala te im oduzela više zastava, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).