Vijesti


Problematično neprijavljivanje zločina počinjenih iz mržnje 26. Marta 2024. Vijest Najčešći tip incidenata i krivičnih djela počinjenih iz mržnje uključuje lične uvrede i verbalne napade koji se najmanje prijavljuju policiji, pokazalo je istraživanje Misije OSCE-a u Bosni Hercegovini.
Predstavljeni Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima 26. Marta 2024. Vijest Slobodno i profesionalno izvještavanje medija bez pristrasnosti i pritisaka je ključni stub funkcionalne demokratije, poručeno je s konferencije Mediacentra Sarajevo “Izbori 2024: Izazovi i resursi za medije”, na kojoj su predstavljeni Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima.
BIRN BiH traži novog projektnog menadžera 26. Marta 2024. Vijest Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) traži novog kolegu/kolegicu za poziciju projektnog menadžera. BIRN BiH je nevladina medijska organizacija sa sjedištem u Sarajevu koja na portalu Detektor.ba izvještava o temama tranzicijske pravde, korupcije, vladavine prava, stranih malignih uticaja i drugim temama.
Ključo: Pregovori o priznanju krivice 26. Marta 2024. Suđenje Na suđenju za učešće na stranim ratištima, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorili su o saznanjima vezanim za boravak optuženog Vildana Ključe u Siriji.
Trojica osuđenih za zločine u Janji stupila na izdržavanje kazne 26. Marta 2024. Vijest Branislav Trišić, Zoran Tanasić i Žarko Milanović, koji su osuđeni za ratni zločin počinjen protiv civilnog stanovništva u Janji, stupili su na izdržavanje zatvorske kazne, rečeno je iz Državnog suda za Detektor.
Joloviću tokom postupka narušeno zdravlje i onemogućen dodatni rad 25. Marta 2024. Vijest Branku Joloviću, koji je tužio Bosnu i Hercegovinu nakon oslobađajuće presude za zločin počinjen u maju 1992. u mjestu Zaklopača, tokom krivičnog postupka je narušeno zdravlje i onemogućeno obavljanje dodatnog posla, izjavili su vještak i svjedok.
Općinski sud u Gradačcu U četvrtak ročište sutkinji iz Gradačca koja nije odredila mjere zabrane prilaska Nizami Hećimović 25. Marta 2024. Vijest Pripremno ročište u disciplinskom predmetu protiv Lejle Numanović, sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, održat će se u četvrtak, 28. marta, saznaje Detektor. Ova sutkinja ranije nije odredila Nerminu Sulejmanoviću mjere zabrane prilaska supruzi Nizami Hećimović, koju je, kao i još dvije osobe, a potom i sebe, usmrtio u ljeto prošle godine.
Adnanu Ćatiću tri godine zatvora zbog učešća na sirijskom ratištu 25. Marta 2024. Suđenje Adnan Ćatić osuđen je na tri godine zatvora zbog organizovanja terorističke grupe i učešća na stranom ratištu.
Ustavni sud BiH na ivici funkcionisanja 22. Marta 2024. Vijest Zbog neupražnjenih mjesta sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, predstavnici ove institucije su na konferenciji za medije upozorili na opasnost po funkcionisanje i sveobuhvatnu vladavinu prava u zemlji.
Inicijativa za monitoring europskih integracija poziva na preuzimanje odgovornosti 22. Marta 2024. Vijest Inicijativa za monitoring EU integracija poziva donosioce odluka da preuzmu odgovornost za suštinske iskorake u ispunjavanju reformi na putu Bosne i Hercegovine prema članstvu u Evropskoj uniji.