Vijesti


Damjanović: Susret u sudnici nakon 14 godina 17. Jula 2006. Članak Preživjeli logoraš iz Vogošće prepoznao je u sudnici optuženog Dragana Damjanovića kojeg Tužilaštvo tereti za zločine nad civilima počinjene u ovom sarajevskom naselju.
Potvrđena optužnica za zločine u Prijedorskim logorima 17. Jula 2006. Članak Sud BiH potvrdio je optužnicu kojm se četvorica bosanskih Srba terete za zločine počinjene u logorima formiranim 1992. godine na područje općine Prijedor.
Mjesec dana pritvora Nenadu Tanaskoviću 12. Jula 2006. Članak Sud BiH je Nenadu Tanaskoviću, koji je uhapšen 11. jula u Višegradu pod sumnjom da je počinio ratni zločin, odredio jednomjesečni pritvor.
Pašku Ljubičiću sudit će se u Sarajevu 5. Jula 2006. Članak Ljubičić, koji se tereti za zločine počinjene nad Bošnjacima u Vitezu i okolnim selima, je šesti optuženi kojeg je Haški tribunal odlučio prebaciti u nadležnost Suda BiH.
Sud BiH potvrdio dodatnu optužnicu protiv Gojka Jankovića 4. Jula 2006. Članak Dva mjeseca nakon početka suđenja, Tužilaštvo je na postojeću optužnicu dodalo novu koju je Sud i potvrdio, te će se Jankoviću suditi za silovanje još jedne Bošnjakinje u Foči.
Kraj iznošenja dokaza Tužilaštva protiv Marka Samardžije 9. Juna 2006. Članak Sljedeće sedmice očekuju se završetak iznošenja dokaza Tužilaštva protiv Marka Samardžije, nastavak iznošenja dokaza protiv jedanaest optuženih za genocid u Kravici kao i dokaza protiv Dragana Damjanovića i Nikole Kovačevića, dok je suđenje Bobanu Šimšiću u završenoj fazi iznošenja dokaza odbrane.
Prijedlog o produženju pritvora pred Parlamentom 1. Juna 2006. Članak Ukoliko uskoro ne bude promijenjen član Zakona o krivičnom postupku koji se odnosi na pritvor nakon potvrđivanja optužnice, Boban Šimšić, optužen za ratne zločine počinjene na teritoriji Višegrada, bi se mogao naći na slobodi. Naime, postojeći Zakon predviđa jednogodišnji pritvor od dana potvrđivanja optužnice. Ako u tom periodu ne bude izrečena pravosnažna presuda, pritvor se […]
Torture i ubistva logoraša iz Sanskog Mosta 10. Maja 2006. Članak Svjedoci Tužilaštva govorili su o logorima, torturama, ubistvima i zlostavljanju civila zatvorenika na području općine Sanski Most.
Mjesec dana pritvora za Prijedorsku grupu 10. Maja 2006. Članak Nakon što su prebačeni iz Haaga u Sarajevo, četvorici optuženih za ratne zločine počinjene u logorima Omarska i Keraterm određen jednomjesečni pritvor.
ICTY: Tuta i Štela 38 godina u zatvoru 4. Maja 2006. Članak Skoro tri godine nakon što je uložena žalba na prvostepenu presudu Mladenu Naletiliću Tuti i Vinku Martinoviću Šteli, Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je presude na 20 odnosno 18 godina zatvorske kazne