Vijesti


Pelemiš i Perić: Utovaranje leševa 26. Novembra 2010. Članak Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Odbrane drugooptuženog je ispričao kako je gledao utovaranje leševa Srebreničana koji su ubijeni u Domu kulture u Pilici.
Vlahović: Zatraženo produženje pritvora za tri mjeseca 24. Novembra 2010. Članak Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora za tri mjeseca Veselinu Vlahoviću “Batku”, osumnjičenom za zločine u sarajevskom naselju Grbavica.
Memić i ostali: Ultimatum za predaju 24. Novembra 2010. Članak Na suđenju za zločine u selu Trusina kod Konjica, svjedok Državnog tužilaštva izjavio je da su pripadnici Armije BiH (ABiH) prilikom napada na ovo selo tražili da se hrvatski vojnici predaju s linije ili će im u suprotnom pobiti djecu i žene.
Nešković i Ilić: Početak suđenja u decembru 24. Novembra 2010. Članak Suđenje Draganu Neškoviću i Zoranu Iliću, optuženima za zločine počinjene u Srebrenici, počet će 22. decembra, kada je zakazano iznošenje uvodnih riječi.
Žrtve tretirati kao ljudska bića 24. Novembra 2010. Članak Žrtve seksualnog zlostavljanja koje svjedoče na suđenjima za ratne zločine žele da budu tretirane kao ljudska bića, kazala je Gorana Mlinarević, koautorica studije “…i da se nigdje i nikome na svijetu ne dogodi”.
Gasal i ostali: Zaštita policije 24. Novembra 2010. Članak Na suđenju za zločine na području Bugojna, svjedok Odbrane Senada Dautovića kazao je da policija u tom gradu “nije imala ljudi ni materijala za rad”, te da je optuženi učinio “sve da pomogne Hrvatima”.
Adamović i Lukić: Suđenje zatvoreno za javnost 24. Novembra 2010. Članak Na suđenju za zločine na području Ključa zaštićeni svjedok Odbrane Boška Lukića dao je iskaz na ročištu zatvorenom za javnost.
MKSJ/ICTY: Finansijska pomoć za Vojislava Šešelja 24. Novembra 2010. Članak Ukoliko Žalbeno vijeće Haškog tribunala ne ukine odluku Pretresnog vijeća kojom je naloženo davanje finansijske pomoći za odbranu Vojislava Šešelja, optuženom bi moglo biti isplaćeno nekoliko stotina hiljada eura.
Lokalno pravosuđe: Masovniji protesti zbog nejednakog tretmana žrtava 23. Novembra 2010. Članak Porodice zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske (RS) nezadovoljne su radom Instituta za nestale osobe (INO) BiH, zbog čega najavljuju nove i masovnije proteste početkom decembra.
Lokalno pravosuđe – Smajić: Izricanje presude 22. novembra 19. Novembra 2010. Članak Pred Kantonalnim sudom u Tuzli, saslušanjem svjedoka i iznošenjem završnih riječi Tužilaštva i Odbrane, okončan je dokazni postupak protiv Izeta Smajića.