Vijesti


Zatražena potjernica za Dušanom Jankovićem 21. Decembra 2010. Članak Državni sud je zatražio raspisivanje Interpolove crvene potjernice i izdao nalog za hapšenje Dušana Jankovića, nekadašnjeg policajca iz Prijedora koji je nepravosnažno osuđen na 27 godina dugotrajnog zatvora za učešće u zločinu na Korićanskim stijenama.
Memić i ostali: Ališpago ne može pratiti suđenje 21. Decembra 2010. Članak Suđenje za zločine u selu Trusina kod Konjica odgođeno je na nekoliko sedmica, nakon što je utvrđeno da je optuženi Zulfikar Ališpago trenutno nesposoban da prati postupak.
Savić i Mučibabić: Razdvajanje postupka 20. Decembra 2010. Članak Državni sud razdvojio je postupke protiv Krste Savića i Milka Mučibabića, zbog bolesti drugooptuženog i činjenice da ne može prisustvovati suđenju.
Osmić: Saslušanje vještaka putem videolinka 16. Decembra 2010. Članak Zbog nemogućnosti da se pojavi pred Sudom BiH, saslušanje vještaka Šimuna Anđelinovića na suđenju Aliji Osmiću, optuženom za zločine počinjene nad bugojanskim Hrvatima, bit će obavljeno putem videolinka.
Korićanske stijene: Puzanje po litici 16. Decembra 2010. Članak Na suđenju petorici optuženih za ubistva Prijedorčana na Korićanskim stijenama, Tužilaštvo BiH je pročitalo iskaz svjedoka koji je preživio strijeljanje, a koji zbog bolesti nije mogao svjedočiti u ovom postupku.
Karadžić: Posljednji dan sa ocem 16. Decembra 2010. Članak Dajući iskaz pred Tribunalom u Haagu, svjedok Tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću prisjetio se masakra na pijaci Markale u februaru 1994. godine, kada je izgubio oca.
Adamović i Lukić: Komšijski razgovori 15. Decembra 2010. Članak Dušan Grabež, svjedok Odbrane drugooptuženog na suđenju za zločine počinjene na području Ključa, rekao je da Marko Adamović “nikad nije komandovao vojskom”.
Korićanske stijene: Mirne savjesti 14. Decembra 2010. Članak Optuženi Zoran Babić, Milorad Radaković i Milorad Škrbić su u završnoj riječi zatražili od Suda BiH da ih oslobodi optužbe za ubistva oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama.
Alić: Okončan dokazni postupak 13. Decembra 2010. Članak Pred Apelacionim vijećem Suda BiH završen je dokazni postupak na obnovljenom suđenju Šefiku Aliću, bivšem pripadniku Armije BiH (ABiH) optuženom za zločine nad ratnim zarobljenicima počinjene na području Bosanske krajine.
Karadžić: Tri hiljade granata dnevno 13. Decembra 2010. Članak Svjedok Haškog tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću kazao je da je na Sarajevo tokom rata dnevno padalo i po 3.000 granata.