Vijesti


Lokalno pravosuđe – Ponorac i Marić: Iznesene završne riječi na suđenju za zločin u Vrbanji 27. Oktobra 2010. Članak U završnoj riječi pred Okružnim sudom u Banjoj Luci, Tužilaštvo je zatražilo da se Daliboru Ponorcu i Marku Mariću, optuženima za ratni zločin u banjalučkom naselju Vrbanja, izreknu zatvorske kazne, čemu su se Odbrane usprotivile.
Memić i ostali: Vojnici u crnom 26. Oktobra 2010. Članak Svjedokinja Državnog tužilaštva na suđenju za zločin u selu Trusina, kazala je pred Sudskim vijećem kako su “nepoznati vojnici u crnim uniformama” odgovorni za smrt njenih roditelja tokom napada na to selo u aprilu 1993. godine.
Lokalno pravosuđe: U Hercegovini se traga za još 750 osoba 25. Oktobra 2010. Članak Iako su na području Hercegovine do sada ekshumirana tijela više od 2.000 osoba, iz Instituta za nestale osobe ističu da se i dalje traga za još 750 nestalih.
Radić i ostali: Novi branilac prvooptuženog 22. Oktobra 2010. Članak Apelaciono vijeće je razriješilo dužnosti advokata Dragana Barbarića, a prvooptuženog Marka Radića će od sada braniti Ragib Hodžić iz Zenice.
Produžen pritvor Milanu Periću 22. Oktobra 2010. Članak Prihvatajući prijedlog Državnog tužilaštva, Sud BiH je produžio pritvor Milanu Periću, dok su Spasoju Doderu, Predragu Terziću i Aleksandru Cerovini određene mjere zabrane. Sva četvorica optužena su za zločine na području Kalinovika.
Lokalno pravosuđe – Jurišić: Novo suđenje puno neizvjesnosti 20. Oktobra 2010. Članak Nakon ukidanja prvostepene presude, Odbrana Ilije Jurišića sa velikom neizvjesnošću čeka sljedeći korak tužioca za ratne zločine Republike Srbije.
Karadžić: Pametni ljudi, glupe stvari 20. Oktobra 2010. Članak U nastavku unakrsnog ispitivanja na suđenju Radovanu Karadžiću, kanadski general David Fraser izjavio je da su bošnjačke vlasti “vjerovatno mogle imati političku korist” od dešavanja u takozvanoj “Aleji snajpera”.
Lokalno pravosuđe – Smajić: Iznošenje materijalnih dokaza 20. Oktobra 2010. Članak U nastavku suđenja Izetu Smajiću, pred Kantonalnim sudom u Tuzli prezentovani su materijalni dokazi kojima se dovodi u pitanje iskaz jednog svjedoka Optužbe.
Lokalno pravosuđe: Završne riječi na suđenju za zločine u Vrbanji 20. Oktobra 2010. Članak Na suđenju Daliboru Ponorcu i Marku Mariću, u Okružnom sudu u Banjoj Luci će 21. oktobra biti iznesene završne riječi Tužilaštva i Odbranâ.
Karadžić: Prebacivanje krivice 18. Oktobra 2010. Članak Na suđenju Radovanu Karadžiću, kanadski general David Fraser je, odgovarajući na unakrsna pitanja optuženog, kazao da je imao saznanja o incidentima snajperskog djelovanja i granatiranja u Sarajevu za koje su bili odgovorni pripadnici Armije BiH.