Vijesti


Dolić: Nezaboravljeno lice 26. Augusta 2010. Članak Na suđenju za zločin počinjen u Prozoru, zaštićena svjedokinja S3 je rekla da ju je silovao optuženi Darko Dolić, istaknuvši da mu “lice neće zaboraviti dok je živa”.
Jević i ostali: Naredba za likvidaciju 26. Augusta 2010. Članak Dajući iskaz u korist Državnog tužilaštva na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, bivši načelnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik rekao je da je Ratko Mladić izdao naredbu da se likvidiraju muškarci Bošnjaci zarobljeni nakon pada za
Izručenje Vlahovića u narednim satima 26. Augusta 2010. Članak Veselin Vlahović zvani “Batko”, osumnjičen za zločine počinjene u sarajevskom naselju Grabavica, u toku večernjih sati trebao bi biti izručen Bosni i Hercegovini.
Pelemiš i Perić: Ekonomija kao civilni objekat 24. Augusta 2010. Članak U nastavku suđenja za genocid u Srebrenici, svjedokinja Odbrane prvooptuženog Momira Pelemiša je rekla da Ekonomija Branjevo nikada nije bila u vojnoj nadležnosti, nego je isključivo bila civilni objekat.
Karadžić: Predmet spreman za suđenje 20. Augusta 2010. Članak Iako nije odredio datum početka, sudija kazao kako je predmet Radovan Karadžić „spreman za suđenje“.
Dragan Rodić pred priznanjem krivice 19. Augusta 2010. Članak Odbrana Dragana Rodića, koji je s Ratkom Dronjkom optužen za zločine u Drvaru, dostavila je Tužilaštvu BiH prijedlog sporazuma o priznanju krivice optuženog.
Odgođeno izručenje Veselina Vlahovića Batka 19. Augusta 2010. Članak Tužilaštvo BiH je iznenađeno odlukom španskih vlasti da obustave proces izručenja Veselina Vlahovića Batka, osumnjičenog za ratne zločine na području Sarajeva.
Karadžić: Sumnja u izvještaje 19. Augusta 2010. Članak U nastavku unakrsnog ispitivanja, Radovan Karadžić je osporio svjedočenje Richarda Higgsa u vezi s nekoliko incidenata granatiranja Sarajeva, kazavši da nije provjerio izvještaje pripadnika UNPROFOR-a, već im je “slijepo vjerovao”.
Karadžić: Izigravanje žrtve 19. Augusta 2010. Članak Odgovarajući na unakrsna pitanja Radovana Karadžića, bivši viši vojni posmatrač Ujedinjenih nacija u Sarajevu kazao je da su muslimanske vlasti zloupotrebljavale civilne lokacije u ovom gradu, te ispred njih postavljale oružje.
Selimović i ostali: Svakodnevna ispitivanja i maltretiranja 18. Augusta 2010. Članak Na suđenju za zločine u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako je od oktobra 1994. do marta 1995. godine skoro svakodnevno ispitivan i fizički maltretiran, te da ga je “najmanje četiri puta” ispitivao prvooptuženi Meh