Vijesti


Miroslav Anić priznao zločin u Stupnom Dolu 3. Novembra 2010. Članak Državni sud odredio je jednomjesečni pritvor Miroslavu Aniću zvanom Firga zbog sumnje da je počinio zločin protiv civila i ratnih zarobljenika na području Kiseljaka i Vareša.
Karadžić: Teške odluke za spas 2. Novembra 2010. Članak Youssef Hajir, svjedok Tužilaštva na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske, govorio je o radu ratne bolnice na Dobrinji i incidentu iz juna 1993. godine kada je ranjeno više od 100 osoba.
Pelemiš i Perić: Poznat kao normalan čovjek 1. Novembra 2010. Članak Svjedočenjem sina prvooptuženog završen je dokazni postupak Odbrane Momira Pelemiša, koji se sa Slavkom Perićem tereti za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine.
Jević i ostali: Likvidacije i pljačke u Potočarima 1. Novembra 2010. Članak Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH svjedočio je o likvidacijama i pljačkanju muškaraca u Potočarima u julu 1995. godine.
Karadžić: Dimni trag na nebu 1. Novembra 2010. Članak Per Anton Brennskag, bivši vojni posmatrač UN-a, svjedočeći na suđenju Radovanu Karadžiću kazao je da je na osnovu dimnog traga aviobombe koja je pogodila zgradu Televizije u Sarajevu zaključio da je ispaljena s područja Ilidže.
Kondić: Permanentno ovisan o pomoći drugih 1. Novembra 2010. Članak Tužilaštvo BiH osporava nalaz i mišljenje tima vještaka po kojem Vinko Kondić nije sposoban da prati suđenje, te traži da Sud dozvoli ponovnu ocjenu psihičkih sposobnosti optuženog.
Karadžić: Deset hiljada sarajevskih žrtava 28. Oktobra 2010. Članak Bivši policajac iz Sarajeva je na suđenju Radovanu Karadžiću kazao da je u ovom gradu tokom rata poginulo više od 1.000 djece.
Karadžić: Maštoviti izgovori za blokadu konvoja 28. Oktobra 2010. Članak Na suđenju Radovanu Karadžiću, bivši načelnik Štaba komande UNPROFOR-a je kazao da mu je general srpske vojske rekao kako će se “pobrinuti” da tramvaji u Sarajevu budu meta snajpera.
Kličković i ostali: Izricanje presude 5. novembra 27. Oktobra 2010. Članak Nakon što su iznesene završne riječi na suđenju za zločine u Bosanskoj Krupi, Tužilaštvo BiH je negiralo tvrdnje Odbranâ Gojka Kličkovića i Jovana Ostojića o navodnim prijedlozima sporazuma o priznanju krivnje.
Gasal i ostali: Maltretiranje bošnjačkih civila 27. Oktobra 2010. Članak Na suđenju četvorici optuženih za zločine nad Hrvatima u Bugojnu, svjedoci Odbrane Senada Dautovića govorili su o zarobljavanju i maltretiranju bošnjačkih civila iz naselja Vrbanja i okoline.