Vijesti


Karadžić: Gađanje nepreciznim “kremama” 19. Januara 2011. Članak U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, bivši pripadnik UNPROFOR-a izjavio je da je u ljeto 1995. godine primijetio da su civili u Sarajevu konstantno bili granatirani improvizovanim raketama.
Karadžić: Periodi neizvjesnosti 19. Januara 2011. Članak U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, zaštićeni svjedok Haškog tužilaštva izjavio je da su srpske snage nekada izvodile napade na Sarajevo kao reakciju na vojne operacije “muslimanskih snaga” u drugim dijelovima BiH.
Lokalno pravosuđe – Čurtić: Bez optuženog u Stupnom Dolu 18. Januara 2011. Članak Bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i svjedok Odbrane Ermina Čurtića, optuženog za zločine u Stupnom Dolu, pred Kantonalnim sudom u Sarajevu rekao je da ga u oktobru 1993. godine nije vidio u tom selu.
Nešković i ostali: Spajanje postupaka 14. Januara 2011. Članak Sud BiH je donio odluku da spoji predmet Dragana Neškovića i Zorana Ilića, optuženih za zločine u Srebrenici, sa postupkom koji se vodi protiv Dragana Crnogorca.
Gajić: Tužilaštvo BiH zatražilo produženje pritvora 14. Januara 2011. Članak Tužilaštvo BiH zatražilo je da Sud BiH produži pritvor Pavlu Gajiću, optuženom za zločin nad ratnim zarobljenicima počinjen na području Bihaća, čemu se Odbrana usprotivila.
Selimović i ostali: Dokazi o smrti ratnih zarobljenika 14. Januara 2011. Članak U nastavku suđenja Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću, Tužilaštvo BiH je uložilo nekoliko materijalnih dokaza u kojima se navode podaci o pozicijama i kretanju optuženih iz februara 1995. godine, te smrti pojedinih ratnih zarobljenika.
Karadžić: Anđeli i đavoli 14. Januara 2011. Članak Drugog dana svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću, svjedok Haškog tužilaštva je kazao da su snage bosanskih Srba sprovele “organiziranu kampanju granatiranja Sarajeva”.
Lokalno pravosuđe – Lipovac: Potvrđena presuda 14. Januara 2011. Članak Apelaciono vijeće Vrhovnog suda Republike Srpske (RS) potvrdilo je presudu izrečenu Saši Lipovcu kojom je osuđen na 10 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog u avgustu 1993. nad Bošnjacima iz sela Liskovac kod Gradiške.
Ivanović: Završen dokazni postupak Odbrane 13. Januara 2011. Članak Ulaganjem 19 materijalnih dokaza, Odbrana Željka Ivanovića, optuženog za genocid u Srebrenici, završila je dokazni postupak.
Karadžić: Institucionalizacija etničkog čišćenja 13. Januara 2011. Članak Ratni dopisnik britanske medijske kuće BBC, dajući iskaz na suđenju Radovanu Karadžiću, rekao je da je bio svjedok etničkog čišćenja koje su vršile snage bosanskih Srba.