Vijesti


Pelemiš i Perić: Preciznost i sistematičnost 28. Januara 2011. Članak Svjedok Odbrane Slavka Perića, optuženog sa Momirom Pelemišem za genocid u Srebrenici, izjavio je da je dovođenje velike grupe zarobljenika u Pilicu u julu 1995. godine predstavljalo rizik po mještane.
Živković i Tadić: Naredbe prvooptuženog 28. Januara 2011. Članak Na suđenju za zločine u Čajniču, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je naređenja za hapšenje Bošnjaka izdavao prvooptuženi Milorad Živković.
Bundalo i ostali: Pogrešne interpretacije 28. Januara 2011. Članak Tužilaštvo BiH zatražilo je od Apelacionog vijeća Državnog suda da Ratku Bundalu i Neđi Zeljaji poveća kaznu, a Đorđislava Aškrabu, koji je oslobođen krivice, osudi za zločine u Kalinoviku.
Lokalno pravosuđe: Istinom do pravde 28. Januara 2011. Članak Na sastanku održanom s predstavnicima Tužilaštva Unsko-sanskog kantona i policije, žrtve s područja Ključa su izrazile zadovoljstvo radom tih institucija na pronalaženju i procesuiranju odgovornih za ratne zločine.
Lokalno pravosuđe – Dizdarević: Negiranje krivice 28. Januara 2011. Članak Zuhdija Dizdarević, bivši pripadnik Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne, izjasnio se pred Kantonalnim sudom u Bihaću da nije kriv za zločine počinjene 1995. godine.
Kos i ostali: Riješeno pitanje Srebreničana 28. Januara 2011. Članak Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, nastavljeno je saslušanje svjedoka Rajka Babića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), koji rekao da je u sjedištu svoje jednice čuo da je “pitanje Srebreničana riješeno”.
Karadžić: Vezanje “ljudskih štitova” 28. Januara 2011. Članak U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, bivši pripadnik snaga Ujedinjenih nacija rekao je da ga je Vojska Republike Srpske (VRS) tokom 1995. godine držala zarobljenog 18 dana.
Korićanske stijene: Konvoj koji se ne zaboravlja 27. Januara 2011. Članak Svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je na suđenju pretorici optuženih za zločin na Korićanskim stijenama da su pripadnici interventnog voda prijedorske policije pratili konvoj iz kojeg su izdvojeni i strijeljani muškarci.
Adamović i Lukić: Vožnje po naređenju optuženog 27. Januara 2011. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Ključu, svjedok Odbrane Marka Adamovića rekao je da je po naređenju optuženog više puta vozio Bošnjake po ovom gradu, u Banju Luku, pa čak i u Srbiju.
Vlatko Jarak negirao krivicu 27. Januara 2011. Članak Nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) negirao je krivicu za učešće u zločinima nad civilnim stanovništvom općine Stolac tokom 1993. godine.