Vijesti


Karadžić: Razgovori o podjeli grada 18. Marta 2011. Članak Na suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske, Tužilaštvo u Haagu nastavilo je sa ispitivanjem Neđeljka Prstojevića, koji je tokom svjedočenja govorio o stanju u ratnoj opštini Ilidža.
Jević i ostali: Pritjeran uza zid 17. Marta 2011. Članak Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici izjavio je da nikog od optuženih nije vidio u Kravici, gdje su bili drugi pripadnici policijskog Centra za obuku “Jahorina”.
Korićanske stijene: Nesmetani prolaz konvoja 17. Marta 2011. Članak Nekadašnji pripadnik Interventnog voda koji je nepravosnažno osuđen za zločin na Korićanskim stijenama, kazao je da su optuženi Saša Zečević i Marinko Ljepoja bili u pratnji konvoja u augustu 1992. godine.
Dronjak: Nemogući uslovi u logoru 17. Marta 2011. Članak Bivši pripadnici Hrvatskog vijeća obrane govorili su o teškim uslovima u logoru Kamenica u Drvaru, gdje je, prema navodima optužnice, upravnik bio Ratko Dronjak.
Lalović: Silovana i označena za cijeli život 17. Marta 2011. Članak Na suđenju za zločine u Kalinoviku, svjedokinja Državnog tužilaštva ispričala je da je optuženi Slavko Lalović zvani Ustaša bio dežurni stražar u školi “Miladin Radojević” kada ju je nepoznati vojnik silovao.
Nešković i ostali: Dreka i jauci iz hangara 15. Marta 2011. Članak Svjedok Državnog tužilaštva na suđenju za zločine u Srebrenici kazao je da je u julu 1995. godine vidio kako srpski vojnici strijeljaju muškarce ispred Zemljoradničke zadruge u Kravici.
Pustivuk: Ponovni početak suđenja za zločine u Ilijašu 15. Marta 2011. Članak Pred Sudom BiH iznova je počelo suđenje Srpku Pustivuku, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području općine Ilijaš.
Memić i ostali: Krv i čahura kraj tijela 15. Marta 2011. Članak Na suđenju šestorici optuženih za zločine u Trusini kod Konjica, svjedokinja Državnog tužilaštva je ispričala kako su joj pripadnici Armije BiH (ABiH) ubili supruga sredinom aprila 1993. godine.
Bogdanović: Naknadno sjećanje 15. Marta 2011. Članak Svjedokinja Tužilaštva BiH tvrdi da je vidjela optuženog Velibora Bogdanovića u stanu svoje komšinice, koju je on, prema navodima optužnice, silovao.
Gajić: Pad, koma i amnezija 15. Marta 2011. Članak Sud BiH je ponovo odgodio početak suđenja Pavlu Gajiću i naložio da se izvrši dodatno neuropsihijatrijsko vještačenje optuženog, kako bi se utvrdilo da li njegove tvdnje o psihičkim problemima imaju “elemente simulacije”.